Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

De ti mest absurde anholdelser

Rundt om i verden kan man blive anholdt for lidt af hvert. Amnesty International har samlet ti absurde anholdelser og domme fra 2012.

Det kostede en hviderussisk general jobbet, at han ikke fik stoppet bamseaktivisterne.
Det kostede en hviderussisk general jobbet, at han ikke fik stoppet bamseaktivisterne.

Når et nyt år er på trapperne, er det tid til at gøre status over det forgangne. Blandt de foretrukne fremgangsmåder er lister. Lister over de bedste, dårligste, mærkeligste og mest bizarre begivenheder, skandaler, film, litteratur og så videre gennem året. der gik.

Den bølge er den amerikanske del af menneskerettighedsorganisationen Amnesty International hoppet med på. På sin hjemmeside har organisationen kastet et blik på de mest absurde anholdelser og domme i 2012 og samlet dem i en top ti. Og set med danske øjne, er det ganske overraskende, hvad man kan blive anholdt og fængslet for rundt om i verden.

I fængsel for billeder af teddybjørne

Øverst på listen har Amnesty placeret hviderusseren Anton Suryapin, der på nuværende tidspunkt har tilbragt mere end en måned i fængsel. Forbrydelsen: At tage billeder af teddybjørne i faldskærme. Ja, det lyder temmelig absurd, men sagen er en anelse mere kompleks end blot billederne af de bløde tøjdyr.

Den handler nemlig om bamser med budskaber om ytringsfrihed, demokrati og fri presse. Bag aktionen stod det svenske reklamebureau Studio Total, der tilbage i juli fløj cirka 100 kilometer ind over Hviderusland i et lille propelfly, og lod godt 1.000 teddybjørne dale ned over byer i landet, der også går under navnet »Europas sidste diktatur«. Bevæbnet med et kamera fangede fotografen Anton Suryapin bamserne på deres vej mod jorden, hvorefter han som den første uploaede billederne på internettet.

Det fik de hviderussiske myndigheder, der i en længere periode nægtede, at hændelsen overhovedet havde fundet sted, til at fængsle fotografen og anklage ham for hjælpe til at organisere illegal indvandring. En forbrydelse, med en strafferamme på op til syv år.

Sagen har desuden fået et diplomatisk efterspil, efter Hviderusland i august valgte at udvise den svenske ambassadør, ligesom landets præsident, Aleksandr Lukasjenko, har fyret to af sine højtstående generaler med ansvar for henholdsvis luftvåbnet og grænsesikkerheden efter »bamse-invasionen«.

Idømt tvangsarbejde for mindeceremoni

Længere nede på listen fra Amnesty International finder vi kvinden »Mery« fra El Salvador, der er idømt to års fængsel for at have fremprovokeret en abort. I Bahrain blev Abdullah Alwi al-Hashemi idømt seks måneders fængsel efter han angiveligt havde fornærmet landets konge på Twitter, hvilket ifølge landets straffelov er en forbrydelse, mens menneskerettighedsforkæmperen Mao Hengfeng er blevet idømt 18 måneders tvangsarbejde for sin deltagelse i mindeaktiviteter for døde meningsfæller.

På plads nummer ti er en mere velkendt gruppe placeret. De tre medlemmer af den feministiske punk-gruppe Pussy Riot blev i tidligere på året fundet skyldige i »optøjer motiveret af religiøst had« på grund af en aktion i en russisk kirke, hvor gruppen blandt andet bad til Jomfru Maria om at befri Rusland fra præsident Vladimir Putin. Sagen og dommen har vakt international opsigt, efter kendisser som Paul McCartney, Madonna, Sting og politiske ledere officielt har støttet gruppen, ligesom den har fået tildelt en særlig fredspris af Yoko Ono, John Lennons enke, og Amnesty International for sin stærke tro på ytringsfrihed.

Se hele Amnestys liste her

Web-tv: Se bamse-aktivisterne i aktion over Hviderusland:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.