Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»De sniger sig ind overalt«

Frygten er stor også i USA efter terrorangrebet i Belgien. For ikke engang amerikanerne har ressourcerne eller midlerne til at holde øje med alle.

WASHINGTON: USAs nyudnævnte anti-terror chef Vincent Stewart advarede om nye terrorangreb i Europa og i USA for få måneder siden. Den nyudnævnte direktør for en af de amerikanske efterretningstjenester - nemlig DIA (Defence Intelligence Agency) - beskæftiger sig ikke med løse rygter og halve sandheder.

Så derfor blev der lyttet ekstra meget, da han fortalte Kongresmedlemmerne fornylig, at 2016 ville blive et terrorår.

Stewart er chef for en af de mest effektive amerikanske militære efterretningstjenester, der indsamler oplysninger om andre lande og organisationers potentielle militære og ikke militære slagstyrker. Således også om denne verdens terrororganisationer.

Og når han fortæller Kongressen, at det er overvejende sandsynligt, at der sker et terrorangreb, så er det ud fra en nøje udvalgt analyse over de informationer, der er til rådighed.

Og selv om det næppe var en spådom, der krævede profetiske evner, så blev der lyttet til ham. Han sagde nemlig, at 2016 ville blive et år, hvor Europa igen ville blive ramt af terrorangreb, og at USA også ville blive angrebet. Hvor vidste han det fra?

Jo ifølge det, han angiveligt dengang skulle have sagt til Kongressen, kunne han selvfølgelig ikke vide det med sikkerhed og med dato på. Men ud fra de tilgængelige oplysninger, han lå inde med, som blandt andet var en øget aktivitet i kommunikation mellem terrorgrupperne og det faktum, at der sneg sig mange ind ad bagdøren både til USA og til Europa fra Mellemøsten, så mente han at kunne vide, at det ville være det sandsynlige scenarie.

Eller som formanden for Kongressens Homeland Security Comite, Michael McCaul sagde til den amerikanske tv-station CNN i går aftes.

»Europa er hullet som en si, og vi kan også konstatere, at der foregår en masse kommunikaton på tværs af mistænkelige personer. Men på grund af krypteringen kan vi ikke vide, hvad de taler om. Kun at trafikken er der,« som McCaul udtrykte det og sendte dermed en uvenlig tanke til den amerikanske gigantvirksomhed Apple, som mange af de amerikanske politikere og de amerikanske efterretningstjenester er rasende på, fordi de ikke vil hjælpe myndighederne med at låse iPhone-koderne op, så myndighederne kan se, hvad der er foregået af kommunikation i beslaglagte telefoner, der har tilhørt terrorister.

Og selv om der ikke er nogen tvivl om, at der er et tæt samarbejde mellem de amerikanske efterretningstjenester og deres kolleger i Europa, så er det europæerne, der lige nu har et stort problem. Som en af de republikanske præsidentkandidater sagde i går aftes inden primævalgene i Arizona og i Utah.

»De sniger sig ind overalt ligesom i Europa«.

Den republikanske kandidat Donald Trump foreslog igen i går et totalt stop for muslimsk indvandring og indrejse til USA, som han har gjort før. Og med terroraktionen i Belgien ventes han at få et godt valg i de to stater. For han er den, der først har foreslået at sætte grænsebommen ned for muslimsk indrejse, selv om en af de andre republikanske præsidentkandidater, Ted Cruz, også i går forsøgte at følge trop.

Og de to præsidentkandidater foreslog også, at politiet skal forstærkes i de muslimske områder i Minnesota og i Michigan for at undgå, at der sker en radikalisering. Og kontrollen med visse områder skal forstærkes, som Cruz sagde det.

Også en lang række senatorer har sagt, at der skal ske noget nu med USAs grænser. I lyset af terroraktionen i Belgien vil der blive kigget på en forstærkning af den sydlige grænse til Mexico, ligesom hele det amerikanske visum-program skal ses efter i sømmene, fordi man frygter, at der sniger sig terrorister ind fra vesteuropæiske lande, som kan rejse ind til USA bare med et såkaldt esta-visum.

Om det bliver strammet, ved man ikke endnu, men flere og flere opfordrer til midlertidig at få strammet op på alle visa til USA.

I byen Dearborn i Michigan, hvor der er en af den største koncentration af muslimer i USA, er der forslag om at holde øje med moskeerne, ligesom mange også ønsker kontrol med moskeer i andre stater.

»Helt ærligt, vi har et problem med muslimer. Disse angreb udgøres ikke af svenskere. Det kan jeg fortælle dig. Vi er nødt til at se på moskeerne og studere, hvad der egentlig foregår. Det er et sygt problem, der foregår«, sagde Donald Trump i går.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.