Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Udenrigsministeriet bekræfter, at dansker er tilbageholdt for at planlægge terror

Tyrkisk politi har arresteret to formodede IS-jihadister. En dansker og en svensker. Begge er mistænkt for at ville udføre terrorangreb i Europa for Islamisk Stat, ifølge det tyrkiske medie Aksam.

Billedet viser de to anholdte, der mistænkes for at have planlagt et terrorangreb mod Europa.
Billedet viser de to anholdte, der mistænkes for at have planlagt et terrorangreb mod Europa.

MELLEMØSTEN: De har kæmpet for Islamisk Stat i næsten tre år, og har modtaget træning i brug af sprængstoffer.

Sådan skriver det tyrkiske medie Aksam om en 45-årig dansker og en 38-årig svensker, der for nylig blev arresteret af tyrkisk politi i en særlig antiterror-operation. Det er oplysninger, som Udenrigsministeriet også kan bekræfte. Både danskeren ML og svenske MTS, var i besiddelse af falske flygtninge ID-kort, da de blev arresteret.
Ifølge Aksam og andre tyrkiske medier mistænkes de for at være på vej til Europa for at udføre en terroraktion.

Den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp bekræfter over for Berlingske, at den svenske mand er kendt af myndighederne.

Ifølge dagbladet Sydsvenskan har MTS tidligere arbejdet som taxachauffør i Malmö.

Både ML og MTS blev ifølge Aksam arresteret af en særlig tyrkiske terrorenhed efter, at tyrkiske myndigheder havde modtaget et “tip” om deres aktivitet og planer. Lørdag blev de stillet for retten i Adana i Tyrkiet.

Under arrestationen fandt det tyrkiske politi billeder af begge personer, hvor de ses i besiddelse af våben og iført Islamisk Stats kampuniform. På et af billederne ses de to side om side, hvor den svenske statsborger peger opad med sin pegefinger, som IS-jihadister gør for at vise tilhørsforhold til terrororganisationen.

Om afhøringen skriver Aksam, at politiet er kommet i besiddelse af meget væsentlige oplysninger.

De formodede svenske IS-jihadist ankom allerede i 2014 til Tyrkiet med sin svenske kone og børn. Men, ifølge Aksams oplysninger, fortrød konen inden de fortsatte til Syrien, og hun rejste tilbage til Sverige. Ifølge en række tyrkiske medier gik konen til de svenske myndigheder for at få sine børn tilbage.

Ifølge Sydsvenskan var myndighederne ikke i stand til at hjælpe, og MTS truede flere gange sin kone med at dræbe børnene. I maj 2016 lykkedes det at få børnene ud af Syrien. Angiveligt ved hjælp af smuglere.

Politiet har nu afhørt de to personer i ti dage, og oplyser, ifølge Aksam, at begge er medlemmer af Islamisk Stat, og at de har fået intensiv våbentræning og har kendskab til brug af sprængstoffer.

I januar offentliggjorde Tyrkiets indenrigsminister, ifølge dagbladet Daily Star, antallet af personer, der er på en såkaldt “ikke-indrejseliste” til Tyrkiet.

Flere end 52.000 personer fra 148 lande, er på denne liste, og Tyrkiet har allerede deporteret omkring 4000. Samtidig har de tyrkiske myndigheder i løbet af de seneste uger arresteret omkring 750 personer under mistanke for at tilhøre terrororganisationen Islamisk Stat.

Flere af IS-jihadisterne bag angrebene i Paris i november 2015 rejste tilbage fra Syrien via Tyrkiet til Europa som en del af flygtningestrømmen. Blandt dem var Omar Ismail Mostefai, som deltog i terrorangrebet på koncertstedet Bataclan. Han rejste til Syrien via Tyrkiet i 2013, men blev, ifølge BBC ikke identificeret, da han rejste tilbage til Europa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.