Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansker nær australske skovbrande: Man bliver paranoid

Tusindvis af mennesker er evakueret fra nogle af de hidtil værste skovbrande, der plager Australien og Tasmanien og har medført rekordtemperaturer på op mod 50 grader.

En brandmand i Queensland er i nærkamp med flammerne nord for Brisbane.
En brandmand i Queensland er i nærkamp med flammerne nord for Brisbane.

Det australske kontinent hærges af voldsomme skovbrande, og tusindvis af mennesker er evakueret fra deres hjem i det sydøstlige Australien og Tasmanien.

- Man bliver lidt paranoid og synes, man kan lugte røg hele tiden, fortæller Tina Krongaard Stampe, redaktør på turengårtil.dk.

Hun holder i øjeblikket ferie i en autocamper i byen Bairnsdale sydøst for Sydney.

Det er knastørt overalt, og naturen en blevet en krudttønde, der bare venter på at en smule vind, der kan føre flammernes hærgen videre.

- Det er skræmmende at følge, hvordan brandene nærmer sig. For tre dage siden var vi i byen Cooma, der nu er blevet evakueret. Og i forgårs så vi en kvinde, der faldt om på gaden af hedeslag, siger Tina Krongaard Stampe.

Brandmænd kæmper stadig med omkring 130 brande fortrinsvis i det sydøstlige Australien og Tasmanien, og omkring 40 af brandene betegnes som ukontrollerbare.

- Selv om man er vant til varme somre i Australien, kan man godt fornemme, at det her er ekstremt. Folk vover sig knap uden for om dagen, og hvis de gør, er det for at gå i poolen. Ellers bliver man inden for i lokaler med air condition, siger Tina Krongaard Stampe, der kun bevæger sig uden for iført solfaktor 50 og derover.

- Alle steder langs vejen er der skilte med »Ekstrem brandfare«, og her på campingpladsen bliver der konstant sprøjtet vand ud over pladsen for at køle ned og undgå fare for antænding, siger Tina Krongaard Stampe.

Ingen mennesker er hidtil kommet noget til under de voldsomme brande. Men i Tasmanien er omkring 120 hjem blevet raseret af flammerne, og 100 mennesker meldes savnet.

Hos den danske ambassade i Canberra råder man rejsende til at være særdeles årvågne.

- Vi råder danskere til at tjekke vores hjemmeside, hvor man kan følge de australske myndigheders overvågning af situationen. De er rigtig gode til at informere via internet, radio, TV og sociale medier, siger ambassaderåd Kjeld Frandsen.

- Det er ikke usædvanligt, at Australien har nogle varme somre, der sætter ind fra november og varer indtil udgangen af februar. Det usædvanlige denne gang har været kombinationen med stærk vind, siger Kjeld Frandsen til Berlingske Nyhedsbureau.

Det var frygtet, at tirsdag ville blive helt ekstrem, da der var varslet blæst med orkanagtig styrke. Det kunne få de mange skovbrande til at sprede sig med hidtil uset hastighed i løbet af kort tid.

- Heldigvis blev det ikke så voldsomt, og nu er temperaturerne svagt nedadgående. Men faren er bestemt ikke drevet over, for der ventes varmere vejr til weekenden, siger Kjeld Frandsen.

TV: Løbeild årsag til nedbrændte boliger i Australien

 

I Canberra er der målt temperaturer omkring 40 grader de seneste dage. Varmerekorden blev sat mandag i den sydaustralske by Oonadatta, hvor varmen fik kviksølvet på barometret helt op på 48,2 grader. Meteorologerne har været nødt til at indføre helt nye farver på vejrkortene, hvor man ikke hidtil har opereret med muligheden for temperaturer over 50 grader.

I 2009 blev Australien også ramt af ekstrem varme, og 173 mennesker omkom ved en skovbrand nord for Melbourne.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.