Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansker i Zimbabwe: Militæret er i gaderne

Generalsekretær i Mellemfolkeligt Samvirke er i Zimbabwe, hvor militæret angiveligt har anholdt ministre.

Militærkøretøjer og -personale i Harare, Zimbabwe, November 15, 2017.
Militærkøretøjer og -personale i Harare, Zimbabwe, November 15, 2017.

Harare. Efter en nat med skyderier og eksplosioner lader det onsdag morgen til, at der er roligt i Zimbabwes hovedstad, Harare.

Det fortæller generalsekretæren i Mellemfolkeligt Samvirke, Tim Whyte, som befinder sig i byen.

- Flere gader er blokeret, og militæret er til stede foran vigtige bygninger, fortæller han.

- Men samtidig kan man bevæge sig frit rundt, og der er nogenlunde fredeligt lige nu, siger han omkring klokken 7 dansk tid.

Natten til onsdag var der meldinger om, at et kupforsøg var i gang i Zimbabwe.

Det afviser militæret, som fastholder, at landet stadig er ledet af politikere, og at præsident Robert Mugabe fortsat er præsident.

- Der har været en magtkamp i regeringspartiet i flere år. Præsidenten er 93 år gammel, og spørgsmålet er, hvem der skal overtage magten, siger Tim Whyte.

Ifølge iagttagere var Mugabe ved at køre sin kone, Grace, i stilling til at overtage magten i landet.

- Militæret siger, at de gerne vil have, at regeringspartiet bliver ved magten. Men det ser ud til at det skal ledes af andre, siger Tim Whyte.

- Det forlyder, at hæren har været i gang med at arrestere flere ministre. Så vidt vi kan se, er det ministre, der støtter Graces fløj, siger generalsekretæren.

Ifølge militæret er Robert og Grace Mugabe i sikkerhed i militærets varetægt.

Tim Whyte fortæller, at nattens begivenheder kommer i en tid, hvor Zimbabwes økonomi er skrumpet voldsomt, der er få job, og der er ikke kontanter nok i omløb.

- Militæret siger, at de griber ind nu, fordi det kan udvikle sig til en voldelig konflikt, siger han.

Tim Whyte vurderer, at særligt Sydafrika holder vågent øje med, hvad der sker i Zimbabwe.

- Hvis der virkelig er tale om et kupforsøg, vil Sydafrika nok have svært ved at støtte det. I værste fald kan man forestiller sig regionale interventioner, som ville være sprængfarlige, siger Tim Whyte.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.