Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansker i Israel: Tel Aviv-boblen brast i dag

Den ellers så liberale by Tel Aviv er efter dagens busbombe ændret totalt. Det fortæller en dansker bosat i Israel.

Israelske politimænd undersøger den bus i Tel Aviv, der onsdag formiddag blev ødelagt af en bombe.
Israelske politimænd undersøger den bus i Tel Aviv, der onsdag formiddag blev ødelagt af en bombe.

- Min newsfeed på Facebook er eksploderet. Det er voldsomt at læse, hvordan de ellers så venstreorienterede telavivianere poster reaktioner på busbomben i en hård og bidsk tone. Spørgsmål som "Hvorfor tillader vi det her, hvorfor jævner vi dem ikke med jorden?", den slags genlyder i min omgangskreds, fortæller den 27-årige journalist og fotograf Morten Berthelsen, der bor i Tel Aviv.

Indtil i dag tog han selv jævnligt den bus, der onsdag formiddag blev ramt af en terrorbombe. I dette det seneste slag i den optrappede konflikt mellem Israel og palæstinenserne blev ti personer såret, mens to formodede terrorister fortsat eftersøges.

Bussen holdt på tidspunktet for eksplosionen tæt på både Tel Aviv Museum og på militærets hovedkvarter.

Morten Berthelsen sammenligner den ramte buslinje med en A-bus i København, der forbinder byens centrum med tilsvarende "bro-kvarterer":

- Den er meget vigtig for, at folk kan komme rundt. Eller; det var den. Lige nu er der ingen, der har lyst til eller får lov at køre i busserne. Det er ret vildt at se, hvor hurtigt og pludseligt folk bliver gavmilde med lift og tjenester over for fremmede, siger han, der samtidig med resten af byen i tiden efter bomben forsøgte at ringe til venner og bekendte og forsikre om og blive forsikret om, at alle var okay: Uden held, telefonnettet gik ned på få minutter.

I Morten Berthelsens øjne har dagens angreb ændret alt i byen, som ikke hidtil har været en del af den verserende konflikt på samme måde som andre israelske byer.

- Tel Aviv har på en måde været isoleret fra konflikten. Den er landets finansielle og kulturelle og liberale centrum, det er her kunsttyperne og de unge og smarte bor, det er - kort sagt - her livet leves. Men bomben i dag ændrer det hele. Det tager byen tilbage til et meget mørkt kapitel, som den havde glemt, siger han med henvisning til de to palæstinensiske oprør - intifadaerne - i 1990'erne.

- Det var en tid, hvor ingen turde tage offentlige transportmidler eller gå i biografen. Nu er Tel Aviv-boblen brast. Og det er ikke kun her, man har det sådan. Bomben har ramt den stærke, israelske fællespsyke - det her var dråben.

Morten Berthelsen kan tydeligt mærke et før-bomben og et -efter, når han ser sig om i vennekredsen.

- Tel Avivs indbyggere er ellers meget "pro" fred, og mine venner sympatiserer meget med palæstinensernes situation inde i Gaza-striben. Nogle gange er det endda kammet så meget over til det liberale, at de israelske lidelser i konflikten bliver ignoreret og al sympati går til palæstinenserne og udtalt støtte til en tostatsløsning, fortæller han.

Men det er slut nu:

- En af mine bekendte, en meget tilbagelænet, hippieagtig type, der går meget op at alle trives i harmoni, hun af alle har nu plastret sin Facebook til i fotos fra den israelske hær og store plakater af for eksempel New York indhyllet i røgskyer og tekst med "Hvordan ville du have det, hvis din by blev bombet?". Sådan noget genlyder over det hele efter chokket i dag. Meget kan ændre sig på en uge.

Ikke siden 2006 har Tel Aviv været udsat for angreb. Her dræbte en palæstinensisk selvmordsbomber 11 personer. Siden har byen lullet sig ind i en forfejlet tro på usårlighed, mener Morten Berthelsen:

- Tel Aviv har følt sig usårlig, fordi de raketter fra Gaza-striben aldrig har kunnet nå de 70-75 km op til os. Selv de nye Fajr-5-missiler, der godt kan række herop, fik ikke folk til for alvor at tro på, at der var fare på færde. For de fleste israelere er Tel Aviv hjertet - et lige nu meget blødende hjerte. Jeg frygter, hvad der kommer til at ske nu.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.