Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske Thomas er fanget i Florida: Brød og vand er blevet umuligt at skaffe

 

Videoen øverst i artiklen viser orkanen Irmas hærgen på vej over Caribien.

»Det er dramatisk, alvorligt og mildest talt fandenivoldsk. Vi befinder os lige i det sorte hul. Jeg er bevidst om, at orkanen Irma i værste fald kan koste mig livet, men jeg er mest bange for, at jeg ikke kan beskytte mine nærmeste,« fortæller 54-årige Thomas Rosenstand over en skrattende telefonforbindelse.

Han er udenlandsdansker og bor Pompano Beach nord for Fort Lauderdale i Florida. Der er omkring 35 km fra Miami. Han er forfatter og marketingspecialist, og bor sammen med sin 47-årige hustru Marina og deres hund Oscar, mens hans steddatter bor i nærområdet. De er alle fanget i Florida, hvor den historisk voldsomme orkan Irma hastigt nærmer sig. Og de har ingen muligheder for at evakuere.

De kan nu kun forberede sig på det værste.

»Vi har overvejet at evakuere mange gange, men vi har valgt at blive - også selvom vi bor i en evakueringszone. Først og fremmest er det ekstremt vanskeligt at flygte lige nu, da mere end 60 procent af alle benzinstationer er tørlagte. I en bil med fuld tank ville vi stadig ikke nå langt. For at nå i sikkerhed ud af Florida svarer det til, at du kører fra Danmark til Gardasøen i Italien. Alle fly er booket, så det er slut. Lukket og slukket for os,« siger Thomas Rosenstand, der fortæller, at det 'for en dansker, der er vant til danske vejrforhold, så er det ekstremt at foretage fysiske forberedelser for at redde sit liv'.

Det er ikke kun Thomas Rosenstand og hans familie, som holder vejret, mens orkanen Irma nærmer sig. Det gør hele millionbyen Miami og resten af Florida også. Den voldsomme kategori 5 orkan har efterladt massive ødelæggelser i Caribien, hvor mindst 18 mennesker har mistet livet. I Florida er én million mennesker blevet bedt om at evakuere op til weekenden, hvor stormen forventes at ramme den sydlige del af staten hen mod fredag aften eller lørdag morgen.

Før og efter orkanen Irma - banditter og massive ødelæggelser

Thomas Rosenstand er - som mange tusinder af indbyggere i Florida - langt fra optimistisk omkring sin situation lige nu. Han fortæller, at selv deres bekendte, som har millioner på kistebunden, ikke har kunnet få et privatfly ud af staten. Det er ligegyldigt, hvor mange penge man har på nuværende tidspunkt, konstaterer han.

Thomas Rosenstand, hans hustru og deres hund bor i et murstenshus fra 1966, som har overlevet adskillige orkaner gennem tiden, men dog ingen så kraftig som denne, der har historiske proportioner. Alligevel er det deres bedste håb lige nu. De har en standby-generator, masser af vand og mad samt et sikkerhedsrum, de kan søge tilflugt i. Det er her, den lille familie vil søge hen og under madrasser og puder, hvis orkanen får fat på huset.

»Jeg er meget bekymret og bange - ikke for mit eget liv - men for min hustru og min steddatter. Det er virkelig psykisk hårdt det her,« siger han.

I lokalområdet ser Thomas Rosenstand, hvordan de tilbageværende indbyggere sætter skodder for vinduerne og sandsække for dørene.

»Stemningen er generelt trykket i området, da brød og vand er blevet umuligt at skaffe i butikkerne. Selvom vi prøver at holde modet oppe, så er det et skalkeskjul for bekymringerne og frygten.«

Det er langt fra normale tider i Florida lige nu, og han frygter, der kan gå mange år, før hverdagen vender tilbage. Selv når Irma har passeret.

»Hvis det bliver så slemt, som det ser ud til nu, så kan der gå flere år, før det bliver normalt her i Florida igen. Man forventer, at hele Miami kommer til at stå under flere meter vand. Alle veje er lukket. Infrastrukturen bliver formentlig fuldstændig ødelagt, og så der ingenting tilbage. Og det sker samtidig med, at ressourcerne stadig bliver brugt på Texas efter orkanen Harvey,« fortæller han,

Thomas Rosenstand bor i et område af Florida, som er blevet underlagt tvungen evakuering, da det er her, hvor orkanen vil ramme hårdest. Det betyder i praksis, at når Irma kommer, så kan man ikke længere forvente, at der er hjælp at få, hvis man ringer 911 (den danske pendant til 112).

»You are on your own indtil til stormen er ovre,« siger Thomas Rosenstand og tilføjer:

»Naturkatastrofer som denne bringer det bedste og værste frem i mennesker. Vi ved, at hver gang der sker evakueringer, så kommer banditterne frem og plyndrer alt - især i de områder med tvungen evakuering, hvor vi bor. Jeg bliver derfor også i huset for at beskytte min ejendom.«

Den værst tænkelige situation for Thomas Rosenstand er selvfølgelig at miste sine kære under Irmas hærgen. Dernæst at stå tilbage med et uboligt hus - uden udsigter til at vende tilbage til en almindelig hverdag igen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.