Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danske soldater mærker intet til ransagning på tyrkisk base

De danske F-16-fly, der kæmper mod Islamisk Stat, er tilbage på vingerne efter weekendens kupforsøg i Tyrkiet.

Danske F-16-kampfly er tilbage på vingerne, efter at weekendens kupforsøg i Tyrkiet for en stund lukkede Incirlik-basen, hvor flyene holder til. Scanpix/Str
Danske F-16-kampfly er tilbage på vingerne, efter at weekendens kupforsøg i Tyrkiet for en stund lukkede Incirlik-basen, hvor flyene holder til. Scanpix/Str

Karup. Selv om tyrkisk politi mandag iværksatte en ransagning på Incirlik-luftbasen, hvor de danske F-16-fly blandt andre lande holder til, har det ikke påvirket det danske bidrag mod Islamisk Stat.

Det oplyser oberst Jens Lønborg, der sidder på Flyvestation Karup, og som er i kontakt med basen i det sydlige Tyrkiet.

- Vores meldinger er, at det ikke er noget, der berører dem. Det er rigtigt, at der er en eller anden politioperation i gang på basen, men det er ikke noget, som direkte berører danskerne, lyder det fra Jens Lønborg.

Incirlik-basen er helt central i bekæmpelsen af Islamisk Stat (IS) i Syrien og Irak, og den benyttes blandt andre af amerikanske og danske soldater.

Når danske F-16-fly bomber IS, sker det med udgangspunkt fra den tyrkiske base.

Efter weekendens kupforsøg mod den tyrkiske regering indstillede det danske bidrag sine flyvninger, da der var for mange usikkerheder ved at gå i luften.

Mandag var danskerne dog tilbage på vingerne.

- Vi fløj mandag, og der er ikke noget, der tyder på, at vores operationer bliver begrænset. Det ser ud til at skride planmæssigt frem, siger Jens Lønborg.

To anklagere ledsaget af politifolk gik mandag eftermiddag i gang med en ransagning på basen. Mistanken var, at Incirlik-basen blev brugt af de tyrkiske kupmagere til at tanke militærfly fredag aften, da kupforsøget blev indledt.

Men ransagningerne har altså ikke påvirket det danske bidrag.

Oberst Jens Lønborg understreger dog også, at luftbasen er stor, og at danskerne eksempelvis sover otte kilometer fra deres arbejdsplads på basen.

Ransagningerne kan derfor have påvirket andre dele af basen.

Incirlik ligger tæt ved byen Adana omkring 500 kilometer fra Ankara og knap 1000 fra Istanbul. Basen ligger tæt på den nordlige grænse til Syrien.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.