Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk skib undsat i piratfyldt farvand

Søværnets krigsskib »Iver Huitfeldt« har været i aktion i Omanbugten, hvor et dansk handelsskib fra rederiet Torm slog piratalarm.

Pigtrådsafspærringerne langs rælingen var klippet over, og besætningen kunne fortælle, at de havde oplevet tegn på, at der havde været pirater om bord.
Pigtrådsafspærringerne langs rælingen var klippet over, og besætningen kunne fortælle, at de havde oplevet tegn på, at der havde været pirater om bord.

Både den danske, omanske og pakistanske flåde kom til undsætning, da et handelsskib fra det danske rederi Torm lørdag slog piratalarm i Omanbugten.

Omkring klokken 17 lørdag modtog Søværnets Operative Kommando (SOK) alarmen fra skibet Torm Kristina, og da hverken rederiet eller myndighederne kunne få kontakt til besætningen, valgte chefen for NATOs antipirateri-operation at indsætte fregatten Iver Huitfeldt, som lå i havn i Omans hovedstad Muscat.

Det oplyser SOK.

Da Iver Huitfeldt nåede frem til Torm Kristina var både et omansk og et pakistansk krigsskib ankommet og en britisk helikopter havde overfløjet skibet.

En bevæbnet indsatsstyrke fra Iver Huitfeldt gik om bord for at undersøge skibet for pirater, og kort før klokken 3 natten til søndag stod det klart, at skibet var sikkert.

Søgte ly i beskyttelsesrum

Indsatsstyrken kunne dog konstatere, at Torm Kristina formentlig havde været under angreb, da pigtrådsafspærringerne langs rælingen var klippet over. Desuden kunne besætningen, som havde søgt tilflugt i et beskyttelsesrum, fortælle, at de havde hørt bankelyde.

Hele besætningen er i god behold nu. De fulgte de sikkerhedsmæssige anbefalinger til punkt og prikke, fortæller Jesper Duevang Rasmussen, orlogskaptajn og presseofficer hos SOK.

- Besætningen trak sig ned i et sikringsrum - et såkaldt citadel - hvor de befandt sig under hele forløbet. De kunne høre, at de formodede pirater bankede på lugen ind til beskyttelsesrummet, siger han.

- Der har været meget få piratangreb mod skibe i år, og det tager vi som et udtryk for, at vores indsats i blandt andet Adenbugten og Det Indiske Ocean virker. Vi fastholder et stort pres på piraterne, men vi er samtidig pinligt bevidste om, at hvis vi letter trykket, så kan kapringsforsøgene blusse op igen, siger han.

Torm-skibe angrebet før

Også kommandørkaptajn Kristian Haumann fra Iver Huitfeldt roser Torm Kristinas besætning:

- Det er utroligt berigende, at det hele virker, Torm Kristina fulgte de anbefalinger der er på området, det gav os og andre enheder tid til at komme på plads og gribe ind. Min besætning er top motiveret og omstillede sig hurtigt fra et ophold i havn og direkte til at kunne indsættes. Jeg er stolt over min besætning og glad for at vi kunne gøre en forskel, siger Kristian Haumann i en pressemeddelelse fra SOK

I september blev tankskibet Torm Gertrud angrebet af væbnede pirater, som beskød skibet i 20 dramatiske minutter ud for Afrikas vestlige kyst. Det lykkedes dog aldrig for piraterne at borde tankskibet, som efterfølgende søgte i havn i Lagos i Nigeria.

Også i september sidste år blev et Torm-skib beskudt, da Torm Republican blev angrebet mellem Indien og Somalia. Skibets vagter svarede igen med varselsskud, hvilket fik piraterne til at opgive deres forehavende.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.