Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk professor skal spare britiske milliarder

En dansk professor skal spare den britiske stat for milliarder af pund ved hjælp af en ny uddannelse for topembedsmænd. Gør det samme i Danmark, lyder opfordringen fra manden selv.

Megaprojekter har det med at gå galt. Både når det gælder økonomien og tidsfristen. Og afkastet stemmer sjældent overens med anstrengelserne.

I Danmark har blandt andet Storebæltsbroen og DSBs IC4-tog givet voldsomme problemer, og i England har staten måttet lægge ryg til lignende pinsler.

Nu har den britiske regering taget konsekvensen og oprettet en ny uddannelse, der skal være med til at styrke styringen af megaprojekterne, så de ikke løber løbsk. Uddannelsen er specielt designet til britiske embedsmænd og hedder »Major Programme Management«. Men manden bag uddannelsen er dansk professor fra Oxford University. Han hedder Bent Flyvbjerg og tager imod de første 25 embedsmænd til oktober.

- Først og fremmest skal de lære, hvilke risici, der er, når man går ind i denne her type projekter. Et af problemerne er, at megaprojekterne ofte ikke er ordentligt forberedt. Derudover er der også træning i, hvordan man organisatorisk sætter projekterne op, siger Bent Flyvbjerg.

De britiske embedsmænd skal blive bedre til at styre tidsplanerne, budgetterne og de benefits, som det er meningen, at der skal komme ud af projekterne, men som sjældent kommer fuldt ud.

Og der er ifølge Bent Flyvbjerg ingen tvivl om, at den ekstra uddannelse af tovholderne på megaprojekterne er nødvendig.

- Det er meget nemt at dokumentere. Vi taler om budgetoverskridelser på 50- og 100 procent i faste priser, siger 59-årige Bent Flyvbjerg, der i 2009 blev ansat på Oxford University netop for at rådgive om styring af meget store investeringsprojekter indenfor blandt andet byggeri og forskning.

Professoren havde allerede kendskab til flere mere eller mindre mislykkede projekter, da han tog turen til den britiske universitetsby.

- DSB har en lang perlerække af ikke bare problematiske projekter, men skandaler, hvor man kunne have styret tingene langt bedre. Derudover er der Københavns Metro, Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen, hvor man også kunne have brugt den her type erfaringer, som vi taler om, siger Bent Flyvbjerg.

Det er dog misforstået, hvis danskerne tror, at de er specielt dårlige til at styre store projekter.

- Hvert enkelt land har den opfattelse, at de er særligt dårlige. Danskerne tror, at de er særligt dårlige, og briterne tror, at de er særligt dårlige. Men vores forskning har dokumenteret, at alle er dårlige til det her. Det er derfor, vi har brug for at lære det, siger den danske professor.

Spørgsmål: Men kan tre gange fem dages undervisning over et år gøre embedsmændene bedre til at styre projekterne?

- Ja, det er jo ekstremt erfarne embedsmænd, der kommer ind på uddannelsen. Så de skal ikke lære det her fra bunden. De skal lære om nogle af faldgruberne, som vi har identificeret i vores forskning, siger Bent Flybjerg.

Han er ikke i tvivl om, at Storbritannien kommer til at rigtig mange pund på grund af den nye uddannelse.

- Hvis vi bare kan forbedre effektiviteten på den her type projekter med fem til ti procent, så vil der være milliarder at spare. Så ud fra en almindelig skatteborger-betragtning, så er der meget store besparelser ved at styre de her projekter bedre. Og det kan man. Der findes eksempler på, at det kan lade sig gøre rundt om i verden, siger han og kommer derfor med en klar besked til den danske regering.

- Jeg vil opfordre Finansministeriet til at tage den her idé op, kigge grundigt på den og overveje, om man kan lave noget tilsvarende, der er tilpasset danske forhold.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.