Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk forsker øverst på »most wanted«-liste i USA

De amerikanske myndigheder anklager en dansk forsker for at have svindlet med forskningsmidler for en million dollar. Han står nu nummer ét på en liste over »most wanted«-personer.

En 51-årig dansk forsker har ifølge de amerikanske myndigheder købt hus i Atlanta, en Harley Davidson-motorcykel og to biler for amerikanske forskningspenge. Han står nu øverst på listen over »Most Wanted OIG Fugitives« i USA.

Listen er udarbejdet af Office of Inspector General (OIG), som er en statslig kontrolmyndighed, der bekæmper svindel inden for amerikanske sundhedsprogrammer. OIG skriver på sin hjemmeside, at forskeren i perioden fra februar 2004 til februar 2010 stjal over en million forskningspenge fra det amerikanske Center for Disease Control and Prevention. Pengene skulle være gået til forskerens arbejde med blandt andet handicap hos børn, autisme og genetiske sygdomme, men ifølge OIG endte de i stedet i hans egne lommer.

Den svindelanklagede dansker ledede indtil 2009 forskningsgruppen NANEA, Institut for epidemiologi og socialmedicin ved Aarhus Universitet, og i sin tid på universitet modtog han og gruppen af flere omgange forskningsmidler fra det amerikanske center. Den 22. april 2011 blev forskeren af de amerikanske myndigheder anklaget for 22 tilfælde af svindel og hvidvaskning af penge, og han venter nu på at blive udleveret til USA, oplyser OIG. Forskeren befinder sig fortsat i Danmark.

Ifølge TV 2 News har de danske myndigheder også været efter manden. Som følge af den amerikanske sag rejste skattemyndighederne en sag om skattesvindel mod forskeren i marts i år. Vestre Landsret afviste dog sagen på grund af et upræcist anklageskrift.

De 22 anklagepunkter, som den danske forsker er anklaget for, kan give op til 20 års fængsel i USA.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.