Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk filminstruktør fordømmer Trumps USA inden Oscar-fest

Martin Zandvliet er medunderskriver på en erklæring, der tager afstand fra en "stemning af fanatisme" i USA.

Los Angeles. Inden søndagens Oscar-show tager den danske filminstruktør Martin Zandvliet afstand fra det, som han kalder en "stemning af fanatisme og nationalisme" i USA og andre steder.

Det sker i en fælles erklæring med de instruktører, der ligesom Zandvliet er nomineret til en Oscar for bedste ikke-engelsksprogede film.

Erklæringen blev læst op fredag som en del af en demonstration i Beverly Hills i Los Angeles til støtte for ytringsfrihed og sammenhold.

Instruktørerne af de fem nominerede film er blevet enige om, at uanset hvem der får tildelt den eftertragtede statuette, bør den dedikeres til kampen for retten til fri tale og sammenhold.

- Vi vil gerne udtrykke vores enstemmige og eftertrykkelige misbilligelse af den stemning af fanatisme og nationalisme, vi ser i USA og i så mange andre lande. I dele af befolkningen og - som det mest beklagelige - blandt ledende politikere, hedder det i erklæringen.

Omkring 500 kendte og mindre kendte personer fra Hollywood deltog i fredagens markering, der kommer, få uger efter den amerikanske præsident, Donald Trump, udstedte et kontroversielt indrejseforbud for borgere fra syv lande i Mellemøsten og Afrika.

Skuespilleren Jodie Foster opfordrede de fremmødte til aktivt at gøre noget for at forsvare borgerrettigheder og demokrati.

En føderal dommer satte efter få dage Trumps dekret ud af kraft, men det har ikke fået den iranske filminstruktør Asghar Farhadi til at ændre sin beslutning om at boykotte dette års Oscar-show.

Iran står sammen med Yemen, Libyen, Irak, Somalia, Sudan og Syrien på Trumps sorte indrejseliste.

Asghar Farhadi gav via video sit besyv med fra Teheran ved at fordømme politikere, der "forsøger at fremme had" og "skaber splittelse mellem kulturer, traditioner og nationaliteter".

Farhadi er nomineret for "The Salesman" og Zandvliet for "Under Sandet".

De andre nominerede og medunderskrivere er Hannes Holm (Sveriges "En mand der hedder Ove"), Martin Butler/Bentley Dean (Australiens "Tanna") samt Maren Ade (Tysklands "Min far er Toni Erdmann").

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.