Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dansk ambassadør i Island forud for EM-brag: »Folk er kolossalt glade«

Sensationelt er Island videre til 1/8-finalen ved EM. Knap ti procent af islændingene har været i Frankrig for at støtte deres helte, og også på det centrale torv i Reykjavik er der folkefest hver gang, holdet indtager grønsværen.

Der var proppet på Ingolfs Torg i det centrale Reykjavik, da Island i sidste uge mødte Østrig i kampen om at komme videre fra de indledende puljer i EM-slutrunden. Sensationelt vandt Island 2-1 og er dermed klar til at møde England i 1/8-finalen mandag aften.
Der var proppet på Ingolfs Torg i det centrale Reykjavik, da Island i sidste uge mødte Østrig i kampen om at komme videre fra de indledende puljer i EM-slutrunden. Sensationelt vandt Island 2-1 og er dermed klar til at møde England i 1/8-finalen mandag aften.

Det er stort at være islænding i disse dage.

Miniput-nationen mod nord har overraskende kvalificeret sig til EM-slutrunden i fodbold, der i disse uger spilles i Frankrig, og har - endnu mere sensationelt - nu kvalificeret sig til 1/8-finalerne.

Det har sat gang i jublen blandt islændinge - både hjemme i Island og i Frankrig.

På hjemmefronten foregår festen primært på det centrale torv, Ingolfs Torg, i hovedstaden Reykjavik, fortæller den danske ambassadør i landet, Mette Kjuel Nielsen.

»Nede på det centrale torv er der proppet med mennesker, og der bliver konsumeret en hel del øller. Dér er der folkefest, men det er ikke sådan, at vi ser de vilde hurra-jubelscener op gennem byen,« fortæller hun, der også mærker stoltheden blandt islændingene, når hun er rundt i landet.

Ti procent af islændingene til EM

»Folk er kolossalt glade for, at Island overhovedet kvalificerede sig til mesterskabet, og de er enormt stole af deres hold. Det oplever man i samtaler med folk, i aviserne og i debatterne rundt omkring,« fortæller ambassadøren.

Begejstringen for fodboldsuccesen kan også aflæses i antallet af flybilletter fra Island til Frankrig i denne måned. Til flere af Islands kampe har op mod 10 procent af befolkningen nemlig været til stede på stadion i Frankrig for at bakke deres helte op - og flere af dem har ifølge ambassadøren forlænget deres ophold i det franske, så de kan få alle kampene med.

Islændingene er dog på ingen måde blevet ramt af storhedsvanvid. De tror ikke, at »de kan gå på vandet« og derfor tager de en kamp ad gangen, fortæller Mette Kjuel Nielsen.

Måske af samme grund er det endnu ikke sådan, at man ser islændinge »male sig i ansigterne og rende og juble i gaderne«, da 1/8-finalen blev sikret, fortæller ambassadøren.

Det skete efter en nervepirrende kamp mod Østrig i sidste uge, som Island vandt 2-1 på et mål scoret i de sidste sekunder af kampen.

Ingen ansigtsmaling - endnu

»Fra nu af er det bare helt fantastisk. At de kvalificerede sig til slutrunden var det helt store, og at de så kom til 1/8-finalen var over al forventning. Det tror jeg ikke, nogen havde forhåbninger om. Folk er super stolte over, at de klarer sig så godt,« siger Mette Kjuel Nielsen.

Selv vil den danske ambassadør være at finde til folkefesten på Ingolfs Torg i Reykjavik i aften for at mærke stemningen og se Islands kamp for at forblive i slutrunden.

Island spiller mod England i 1/8-finalen mandag aften kl. 21.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.