Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Danmark vil beskære eurokraterne

EU-ansatte lammer rådsbygning med strejke forud for topmødet, der efter alt at dømme vil beskære EU’s administration betydeligt.

Udsigten til at EU’s stats- og regeringschefer vil føre sparekniven dybt ind blandt de omkring 55.000 EU-ansatte ved at skære kraftigt ned på de administrative omkostninger får i dag synlige konsekvenser i rådsbygningen, hvor EU-topmødet skal afholdes på torsdag og fredag: De ansatte er i strejke, og derfor vil alle almindelige aktiviteter være lukket helt ned. Kun 250 af ministerrådets 3.000 ansatte er mødt op.

»Og det er faktisk for at vise os fra den gode side,« siger Bernd Loescher, vicegeneralsekretær i Union Syndicale, den største fagforening for EU-ansatte, som har 10.000 medlemmer i Bruxelles.

En stor konference om fremtiden for Mali efter krigen med deltagere fra flere end 40 lande afholdes i rådsbygningen i dag. Og den har de ansatte accepteret at lægge personale til. Alle andre strejker.

De EU-ansatte skal ikke regne med hjælp fra dansk side, for Danmark støtter fuldt op om det britiske krav om kraftig reduktion af administrationsudgifterne.

»Der er brug for at spænde livremmen ind. Vi ser gerne, at man sparer mere på administrationen ligesom man gør det i medlemslandene,« siger Europaminister Nicolai Wammen (S).

I går var han til møde med sine kolleger i Bruxelles som en sidste forberedelse til budgettopmødet, hvor en EU-rabat på 1,1 mia. kr. er hovedkravet.

Hidtil har forhandlingslederen Herman Van Rompuy, formand for Det Europæiske Råd, undladt at røre ved administrationsomkostningerne, og dermed har han hidtil undgået strejker. Men på torsdag ventes han at tage sparekniven frem, for at sænke det samlede budget med 20-30 milliarder euro til lidt under 1.000 mia. euro. Og så bliver det også administrationens tur, for ellers vil budgetkabalen ikke gå op - hverken på tal eller symbolik.

I øjeblikket koster det 57 milliarder euro at administrere det nuværende syvårsbudget på lidt mere end 1.000 mia. euro. I det forslag, der skal forhandles på torsdag og fredag er administration sat til 63 mia. euro, og dét beløb ventes beskåret. Storbritannien har tidligere nævnt muligheden for at skære med helt op til otte milliarder euro.

»Så kan man lige så godt lukke eksempelvis Europa Parlamentet. Nedskæringer i den størrelsesorden kan ikke lade sig gøre, » siger Bernd Loescher.

Mens de ansatte frygter Danmark og Storbritannien, er der bred politisk lettelse over, at premierminister David Cameron har lagt stor vægt på netop beskæringer i administrationen. Tidligere har han nemlig krævet beskæringer af det samlede budget så store, at det ifølge flere kilder ville føre til et sammenbrud.

Op til topmødet er der udbrudt talkrig mellem fagforeningerne og flere medlemslande. Tysk og Hollandsk presse bragte i weekenden historier om, at »flere tusinde EU-ansatte« tjener mere end regeringscheferne i Holland og Tyskland. Oplysningerne i Holland stammede fra et brev fra udenrigsminister Frans Timmermans til hollandske parlamentarikere. Den tyske regering bekræftede lignende oplysninger over for aviserne Die Welt og Frankfurter Algemeine Zeitung.

Ifølge Bernd Loescher fra Union Syndicale er oplysningerne »hen i vejret«.

»Det er korrekt, at der er generaldirektører, der tjener så meget. Men de er få. Og der er slet ikke tale om 4.000 personer,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.