Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Dæmpet begejstring ved Obamas indsættelse

Søndag begynder Barack Obamas anden embedsperiode som USAs præsident. Den folkelige hyldest finder sted mandag, men begejstringen fra indsættelsen i 2009 er taget af.

. Obama er fortsat en populær præsident, men fire år ved magten har slidt på hans blankpolerede image.
. Obama er fortsat en populær præsident, men fire år ved magten har slidt på hans blankpolerede image.

USA: Det Hvide Hus i Washington danner søndag rammen for den officielle start på Barack Obamas anden periode som præsident i USA. Ved en mindre privat ceremoni vil han gentage sit embedsløfte fra 2009 og love, at han vil »bevare, beskytte og forsvare De Forenede Staters forfatning«.

Mandag er det tid til den traditionsrige indsættelsesdag på trapperne til den amerikanske kongres, hvor det amerikanske folk får lejlighed til at hylde præsidenten. Men i modsætning til historiske indsættelsesceremoni i 2009, hvor knap to millioner fremmødte jublede over USAs første sorte præsident, vil mandagens festligheder blive noget mere afdæmpede.

I de mellemliggende fire år er USA blevet grebet af en alvorlig økonomisk krise, mens bitre magtkampe plager den politiske ledelse. Obama er fortsat en populær præsident, men fire år ved magten har slidt på hans blankpolerede image.

- For mange mennesker er det gamle nyheder. Begejstringen omkring præsidentens første, historiske indsættelse, er blevet afløst af slidte politiske realiteter, siger Russell Riley, der forsker i præsidentiel retorik ved University of Virginia, til Reuters.

Indsættelsen starter søndag formiddag, hvor præsidenten lægger en krans på nationalkirkegården i Arlington. Klokken 11.55 vil han officielt bliver genindsat.

Mandagens ceremoni foregår på en kæmpemæssig platform foran Capitol-bygningen, hvor Obama over for højesteretsformand John Roberts vil sværge en ed med hånden på hele to bibler, der har tilhørt henholdsvis præsident Abraham Lincoln og borgerretsforkæmperen Martin Luther King.

Herefter får præsidenten ordet og holder anden indsættelsestale. Normalt får den anden tale ikke den store opmærksomhed, men i år venter politiske iagttagere med spænding på, om Obama vil benytte lejligheden til at skitsere planen for sin anden periode, hvor der venter en række større opgør om blandt andet skatter, offentlige udgifter og våbenkontrol, ligesom krigen i Afghanistan og forholdet til Iran vil teste præsidentens evner og vilje.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.