Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Da Nobel-prisene blev tryllet væk for øjnene af nazisterne

Flere tyske Nobel-prismodtagere sendte deres medaljer til Niels Bohr, for at sikre, at nazisterne ikke tog dem. I en ny bog fortælles historien om, hvordan Nobel-priserne blev tryllet væk for øjnene af nazisterne.

Sådan ser en nobelpris ud - denne givet til kinesiske Liu Xiaobo.
Sådan ser en nobelpris ud - denne givet til kinesiske Liu Xiaobo.

Med nazismens magtovertagelse var situationen for jøder og kritikere af nazi-regimet blevet stadig mere desperat. To forskere, der begge havde modtaget Nobel-priser, ville sikre deres æres-medaljer og sendte priserne til deres nære ven Niels Bohr, der ledede det verdensberømte institut i København.

De to prisvindere var Max von Laue, der havde vundet prisen i fysik i 1914. Han var stærk modstander af nazismen. Den anden var James Franck, der også vandt den i fysik i 1925 og som jøde var udset til offer. Priserne var lavet af 23 karats guld og blev nu opbevaret i Bohrs institut. Bohr, der selv var af jødisk oprindelse, hjalp jødiske flygtninge og hans institut husede adskillige jødiske videnskabsfolk.

Man frygtede derfor, at nazisterne ville anse Bohrs institut for at være et oplagt mål for razzia og medarbejderne spekulerede derfor på, hvad man skulle stille op med de to Nobel-priser, så de ikke faldt i nazisternes hænder. I Sam Keans bog "The Disapearing Spoon and Other True Tales of Madness, Love, and the History of the World From the Periodic Table of the Eements" fortæller han, hvordan disse priser blev tryllet væk.

På instituttet arbejdede den ungarske kemiker Georgy de Hevesy, der senere også skulle få en Nobel-pris. Han har senere skrevet i sine erindringer, at han og Bohr diskuterede, hvad man skulle gøre med priserne. Hevesy foreslog, at man begravede dem i haven, men Bohr mente, at det var for risikabelt og at nazisterne ville finde dem alligevel.

Ifølge Hevesys egne oplysninger besluttede han sig til at opløse dem. Han skriver: "Jeg besluttede mig til at opløse dem, mens de invaderende tropper marcherede i gaderne, havde jeg travlt med at opløse Laues og Francks medaljer."

Det var ikke åbenlyst let, for guld er et meget stabilt grundstof. Det kan faktisk kun opløses i stoffet "aqua regia", som er et blandingsprodukt bestående af forskellige syrestoffer. Ifølge Hevesy lykkedes det at få medaljerne til at opløses i væsken, så der blot stod en flaske tilbage med en lys væske. Hevesy lod flasken stå på laboratoriets hylde.

Ifølge Keans bog gennemsøgte nazisterne rent faktisk Bohrs institut, men fandt ikke noget af betydning - heller ikke guld. Hevesy, der også var jøde, flygtede selv i 1943 til Sverige. Da han vendte tilbage i 1945 fandt han flasken urørt på hylden. Han sendte materialet i 1950 til Sverige, hvor man i Nobel-pris komiteen støbte nye medaljer af substansen og sendte dem tilbage i 1952. Vi ved, skriver Kean, at Franck modtog sin nye pris ved en ceremoni. ved Chicago Universitet i 1952.

Både Laue og Frack fik strålende forskerkarrierer. Laue blev den der genopbyggede tysk videnskab efter krigen og Franck var ledende kemiker ved de amerikanske projekter for at udvikle atom-bomben.
 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.