Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Connie Hedegaards klimahåb punkteret

Grøn vækst får en tur med Van Rompuys grønthøster. EU's midler til vækst, klima, innovation og forskning beskæres knap ti procent til fordel for landmænd og randområder.

Der skæres i grøn vækst i EUs ministerrådsformands budgetoplæg. Til klimakommissær Connie Hedegaards fortrydelse.
Der skæres i grøn vækst i EUs ministerrådsformands budgetoplæg. Til klimakommissær Connie Hedegaards fortrydelse.

BRUXELLES

I dagens Berlingske advarer EU-Kommissionen, Dansk Industri og Verdensnaturfonden imod nedskæringer på den del af EU's budget, der skal gøre grøn vækst til virkelighed. Men i forsøget på at afværge et sammenbrud og trække de 27 EU-landes stats- og regeringschefer tættere på hinanden i de vanskelige forhandlinger om fællesskabets kommende syvårsbudget, lagde formanden for EU's ministerråd, Herman Van Rompuy i nat ud med at skære knap 10 procent af netop den del af kassen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ønskede i nat ikke at kommentere enkeltdele af Herman Van Rompuys nye forhandlingsoplag, som regeringscheferne mødes for at forhandle videre om sidst på formiddagen.

Men statsministeren bekræftede, at "der er rykket om på nogle punkter" og slog fast, at hun langt fra har givet op.

- Vi er langt fra at være i mål med et budget, sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde i nat.

Herman Van Rompuy forsøger med det nye udspil at tilfredsstille lande som Frankrig og Polen, der kæmper hårdt for henholdsvis landbrugsstøtten og de såkaldte strukturfonde, som støtter udvikling af yderområder. Strukturfondene øges fra 309 mia. euro i Van Rompuys tidligere udspil til 320 mia. euro. Landbrugsstøtten øges fra 364 mia. euro til 372 mia. euro.

Dermed er der netop ved at ske det, som Connie Hedegaard frygtede.

- Når en gruppe lander kæmper hårdt for at bevare landbrugsstøtten uændret - ca. 40 procent af EU-budgettet - og en anden gruppe kæmper hårdt for strukturfondene især til Østeuropa, som udgør andre ca. 40 procent, ja så er risikoen jo, at det er det mere fremadrettede og vækstorienterede som f.eks. innovation, forskning og udvikling, energiinfrastruktur, transportforbindelser over grænserne, miljø og klima, der kom er til at bære en uforholdsmæssig stor del af de besparelser, nogle lande kæmper for, skrev Connie Hedegaard i en mail til Berlingske.

I forhold til det nuværende EU-budget er der dog stadig tale om en opprioritering af de grønne vækstinitiativer og en besparelse på landbrugsstøtten. Den er bare ikke så stor som i EU-formandens foregående udspil. Forhandlingerne mellem de 27 stats- og regeringschefer fortsætter i Bruxelles i dag kl. 12.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.