Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Comey bekræfter belastende udsagn om Trump

James Comeys, tidligere FBI-direktør, skriver i et vidneudsagn, at han blev spurgt af Donald Trump, om hvad der kunne gøres for at få mindsket intensiteten af efterforskningen af påståede relationer til Rusland. / AFP PHOTO / JIM WATSON
James Comeys, tidligere FBI-direktør, skriver i et vidneudsagn, at han blev spurgt af Donald Trump, om hvad der kunne gøres for at få mindsket intensiteten af efterforskningen af påståede relationer til Rusland. / AFP PHOTO / JIM WATSON

Den tidligere FBI-direktør James Comey oplyser i et nedskrevet vidneudsagn, at han skrev noter om et møde med præsident Donald Trump.

Vidneudsagnene understøtter beskyldninger mod Trump om, at præsidenten forsøgte at påvirke undersøgelser omkring den daværende nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Comey siger også i udsagnene, at Trump i et telefonopkald den 30. marts spurgte ham om, hvad der kunne gøres for at få mindsket intensiteten omkring en efterforskning af Trumps stabs påståede relationer til Rusland.

Præsidenten sagde også ifølge den tidligere FBI-direktør, at han ventede loyalitet fra Comey.

»Jeg har brug for loyalitet. Jeg forventer loyalitet, skal Trump have sagt i forbindelse med drøftelser om, hvorvidt Comey ville fortsætte som FBI's direktør.«

Vidneudsagnet fra Comey er blevet offentliggjort dagen før Comey er indkaldt til en høring i det amerikanske senat.

Høringen skal kaste lys om handlingsforløbet omkring de påståede forbindelser mellem Trumps stab og Rusland.

Høringen i senatets efterretningsudvalg imødeses med stor spænding.

Comey vil indlede med at berette om en middag, som han havde med Trump den 27. januar - en uge efter præsidenten blev indsat.

Ifølge Comey spurgte Trump ham under middagen om han ville blive som FBI-direktør.

Comey siger, at han blev bekymret over, om hvorvidt præsidenten forsøgte at skabe en form for afhængighedsforhold eller yde Comey "politisk beskyttelse".

»Det gjorde mig meget bekymret, siger Comey med henvisning til, at FBI traditionelt har en meget uafhængig status i forhold til den siddende præsident.«

Trump talte angiveligt med Comey om Flynn dagen efter, at den nationale sikkerhedsrådgiver måtte gå af for at have talt usandt om sin kontakt med den russiske ambassadør Sergej Kisljak til vicepræsident Mike Pence.

Trump skal have opfordret FBI-chefen til at indstille efterforskningen af Flynn.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.