Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

CIA undskylder for spionage mod efterretningsudvalg

CIAs direktør har måttet undskylde, at efterretningstjenesten har snaget i et senatsudvalgs efterforskning af CIAs forhørsmetoder.

Direktøren for den amerikanske efterretningstjeneste CIA har måttet gå bodsgang og undskylde for at have overvåget det amerikanske Senats efterretningsudvalg. Det oplyste CIA ifølge Reuters torsdag.

Efterretningsudvalgets formand, Dianne Feinstein, har beskyldt CIA for aktivt at forsøge at underminere en efterforskning af CIAs forhørsmetoder og hemmelige fængsler ved på ulovlig vis at have tilgået de computere, som blev brugt af udvalgets efterforskere.

Og CIA-talsmand Dean Boyd bekræftede altså torsdag, at efterretningstjenesten har monitoreret computerne. I en udtalelse oplyser talsmanden, at CIA-direktør John Brennan har fastslået, at »nogle CIA-ansatte havde opført sig på en måde, som var i uoverensstemmelse« med en forståelse mellem efterretningstjenesten og udvalget.

Efterretningsudvalget har efterforsket forlydender om, at CIA-folk har brugt torturlignende forhørsmetoder, herunder såkaldt waterboarding, hvor man konstant hælder vand henover hovedet på en fastbundet person, der har et klæde over ansigtet. Dermed tvinges vand ned i lungerne på personen, som får fornemmelsen af at drukne.

Metoden er blandt andet blevet brugt mod flere indsatte i Guantanamo-fængslet efter terrorangrebet 11. september 2001.

John Brennan, der overtog jobbet som direktør for CIA sidste år efter David Petreaus, der måtte gå af efter afsløringerne af en udenomsægteskabelig affære, har offentligt taget afstand fra den slags forhørsmetoder.

Det Hvide Hus ventes at offentliggøre et referat af udvalgets efterforskningsrapport om sagen i slutningen af denne uge.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.