Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

CIA advarede Barcelona to måneder før terrorangreb

Den amerikanske efterretningstjeneste CIA advarede politiet i Barcelona om, at byen med bydelen La Rambla er et oplagt mål for terror. Advarslen kom to måneder før torsdagens angreb.

Spanske betjente kontrollerer identiteten af tre mænd i gågaden La Rambla. Arkivfoto.
Spanske betjente kontrollerer identiteten af tre mænd i gågaden La Rambla. Arkivfoto.

Det catalanske politi blev advaret. Det skriver den spanske avis El Periódico, som fortæller at den amerikanske efterretningstjeneste CIA to måneder forud for torsdagense angreb advarede politiet, Mossos d'Esquadra, om at Ramblaen kunne være mål for et angreb.

Meddelelsen om varsel skete ovenpå en lang række terrorangreb i andre store europæiske byer heriblandt Paris, London og Berlin, men der blev ifølge El Periódico ikke foretaget større oprustninger af sikkerheden i La Rambla.

Gågaden La Rambla er en kendt turistattraktion i Barcelona. Den er lang og har mange sidegader, og minder lidt om Strøget i København.

Gaden har ifølge flere medier ikke meget terrorsikring, og veje til biler løber nogle steder side om side med den meget besøgte gågade.

I 2015 skrev mediet El Periódico en artikel om, at det spanske politi har spillet fallit på terrorsikkerheden, og remser nogle grunde op til hvorfor.

Politiet bliver beskrevet som havende alvorlige sikkerhedsmangler, der bunder i manglende uddannelse blandt betjentene, men også i et manglende samarbejde mellem det catalanske politi Mossos d’Esquadra og det spanske rigspoliti, CNP.

Antallet af salafister, tilhøre en ortodoks sunni-muslimsk overbevisning, har fået lov til at vokse i Catalonien, da politiet ikke har haft held til at slå ned på ekstremistiske grupper. Personer med ekstreme holdninger har således ikke været et særsyn i Catalonien.

Den 30. juli skrev en bruger på Twitter et opslag, hvori han forkyndede et krigerisk budskab, der berettede, at ”de” vil indføre kalifatet i Spanien og genvinde deres land.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.