Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Chicago-politi får kritik for overdreven brug af vold

USA's justitsministerium afviser en hård dom over Chicagos politikorps i ny rapport om politivold og racisme.

Den sorte teenager Laquan McDonald (t.h.) på vej ned ad gaden i Chicago, kort inden politibetjenten Jason Van Dyke tilsyneladende uden grund skød ham 16 gange. Optagelserne er Chicago-politiets egne. (Arkivfoto) Scanpix/Chicago Police
Den sorte teenager Laquan McDonald (t.h.) på vej ned ad gaden i Chicago, kort inden politibetjenten Jason Van Dyke tilsyneladende uden grund skød ham 16 gange. Optagelserne er Chicago-politiets egne. (Arkivfoto) Scanpix/Chicago Police

Politiet i Chicago har rutinemæssigt gjort brug af overdrevet vold, tolereret en diskriminerende optræden og har haft et "tavshedskodeks" for at besværliggøre undersøgelser af overtrædelser.

Den skarpe kritik kommer i en rapport fra det amerikanske justitsministerium, der har undersøgt forholdene hos politiet i storbyen.

Det er først og fremmest sorte og latinoer, der mærker til den hårdhændede fremfærd fra politiets side, skriver ministeriet.

Politiet i Chicago anvender overdreven magt næsten ti gange oftere, når de har at gøre med sorte end hvide amerikanere.

Undersøgelsen, der nu lægges frem, blev indledt i december 2015. Det skete, efter at en videooptagelse viste en hvid politimand dræbe en ung sort teenager.

Optagelsen udløste flere dages demonstrationer og fyringen af Chicagos politichef.

Drabet på den unge teenager og flere andre i Chicago og andre af USA's storbyer førte til en landsdækkende debat om politiets brug af vold mod minoriteter.

- Justitsministeriet har konkluderet, at der er rimelig grund til at tro, at politiet i Chicago tager del i et mønster eller en praksis af overdreven brug af vold, siger justitsminister Loretta Lynn.

Hun betegner politiets hårdhændede adfærd som et brud på den amerikanske forfatning.

Politikommissær Eddie Johnson siger på en pressekonference, at rapporten har været hård læsning.

- Som afdeling bliver vi nødt til at gøre det bedre, siger han.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.