Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Chefforhandler: Der er ingen straf for at forlade EU

EU-Kommissionen har onsdag vedtaget sit direktivforslag til forhandlingerne om den britiske exit fra EU.

Der er ingen straf for at forlade EU-samarbejdet. Der er ingen exit-regning. Den endelige opgørelse handler kun om at lukke kontoen, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier.
Der er ingen straf for at forlade EU-samarbejdet. Der er ingen exit-regning. Den endelige opgørelse handler kun om at lukke kontoen, siger EU's chefforhandler, Michel Barnier.

Kontoen må gøres op, når Storbritannien forlader EU. Men der er ingen straf for at forlade EU-samarbejdet.

Det siger EU's chefforhandler, Michel Barnier, onsdag, efter at EU-Kommissionen har vedtaget sit direktivforslag til forhandlingerne om den britiske exit fra EU.

Udspillet udmønter den strategi, som de 27 lande, der bliver i EU, vedtog på et topmøde i lørdags.

EU-Kommissionen fastslår blandt andet, at Storbritannien skal betale alle de penge, landet selv har været med til at beslutte som EU-medlem. Også selv om pengene først skal falde, efter at briterne har forladt EU.

»Vi må lukke kontoen. Hverken mere eller mindre,« siger Michel Barnier på en pressekonference i Bruxelles.

»Der er ingen straf. Der er ingen exit-regning. Den endelige opgørelse handler kun om at lukke kontoen,« siger han.

Men omvendt skal ingen gøre sig den illusion, at den britiske exit fra EU vil være en smertefri proces uden konsekvenser, advarer EU's chefforhandler.

»Nogen har skabt den illusion, at brexit ikke vil have nogen reel betydning for vores liv, og at den vil være smertefri,« siger Michel Barnier.

»Det er ikke tilfældet,« siger han.

Barnier opfordrer Storbritannien til at lægge alle kræfter i at finde løsninger på de tre vigtigste spørgsmål så hurtigt som muligt.

Det gælder rettighederne for EU-borgere i Storbritannien og britiske borgere i EU, det gælder pengene, og det gælder at undgå en hård grænse mellem Irland og det britiske Nordirland.

Først når der er opnået »tilstrækkelige fremskridt« på de vigtigste områder, vil EU begynde at tale med briterne om det fremtidige forhold, herunder en frihandelsaftale.

De 27 landes europaministre ventes 22. maj at vedtage det detaljerede brexit-mandat, som Michel Barnier skal forhandle ud fra.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.