Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catalonierne går til stemmeurnerne

Den siddende regeringsleder, Artur Mas, bliver højst sandsynligt genvalgt, da han ønsker løsrivelse fra Spanien.

Artur Mas, der går ind for Cataloniens selvstædnighed, står til at vinde dagens valg.
Artur Mas, der går ind for Cataloniens selvstædnighed, står til at vinde dagens valg.

SPANIEN: Den siddende politiske leder i Catalonien, Artur Mas, går søndag til valg på, at der skal holdes en folkeafstemning om catalansk uafhængighed, altså løsrivelse fra Spanien. Og det vil højst sandsynligt betyde, at han bliver genvalgt, skriver Reuters.

Meningsmålinger viser, at to tredjedele af vælgerne i den catalanske region i det nordøstlige Spanien vil stemme på partier, højre- som venstreorienterede, der ønsker et selvstændigt Catalonien. Mas’ borgerlig-nationalistiske CiU-parti ventes at tage mellem 62 og 64 af de i alt 135 pladser i det regionale parlament.

Frustrationen over den høje arbejdsløshed og den dybe recession i landet har endnu en gang fået debatten om catalansk uafhængighed fra Spanien til at blusse op. For første gang viser meningsmålinger, at mere end halvdelen af regionens cirka 7,4 millioner indbyggere ønsker at løsrive sig.

Mange cataloniere mener, at deres økonomi vil blive bedre på egen hånd og klager over, at en stor del af deres skatter går til centralregeringen i Madrid.

Hvis Mas holder sit valgløfte om at afholde en folkeafstemning om uafhængighed, vil det bringe ham på kollisionskurs med Madrid, hvor premierminister Mariano Rajoy vil bruge forfatningen til at blokere for en sådan afstemning.

BNB/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.