Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catalonien sender et kraftigt signal til Madrid

Folket i Catalonien har ret til at bestemme over regionens suverænitet, fastslår en ny erklæring, som er blevet godkendt af det catalanske parlament.

SPANIEN: Parlamentet i Catalonien har onsdag aften godkendt en ikke-bindende og overvejende symbolsk erklæring, der slår fast, at det catalanske folk har ret til at bestemme over regionens suverænitet.

Dermed har den folkerige og økonomisk stærke region for alvor indledt en usikker og formentlig lang rejse mod en folkeafstemning om uafhængighed fra Spanien.

Erklæringen blev godkendt med stemmerne 85 for og 41 imod i det lokale parlament, som består af 135 pladser. De resterende var enten ikke til stede eller nægtede at stemme.

Selvom erklæringen i høj grad er symbolsk, baner den vejen for et muligt opgør med centralregeringen i Madrid, som gang på gang har slået fast, at man i retssalene vil blokere ethvert skridt mod catalansk uafhængighed.

Erklæringen blev støttet af regionens regerende parti Convergència i Unió (CiU), hvis leder, Artur Mas, har udtalt, at han vil have en folkeafstemning om catalansk løsrivelse fra Spanien, samt det venstreorienterede Republikansk Venstre. Både Cataloniens Socialistparti og det konservative Folkets Parti stemte imod forslaget,

Meningsmålinger viser, at catalanerne er delte i spørgsmålet om uafhængighed fra Spanien. Ifølge en ny meningsmåling er størstedelen dog imod uafhængighed, hvis det indebærer et exit fra EU.

Det næste skridt for Catalonien i processen om en folkeafstemning bliver ifølge flere spanske medier at nedsætte et nationalt overgangsråd, der skal stå for blandt andet research og rådgivning på vejen mod uafhængighed.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.