Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catalonien parat til at stemme om løsrivelse i 2014

To af de største løsrivelsespartier i Catalonien har aftalt, at holde afstemning om løsrivelsesspørgsmålet i 2014.

SPANIEN: To af de største partier i den nordspanske region Catalonien har aftalt, at indbyggerne skal stemme om løsrivelse fra Spanien i 2014.

Pagten er indgået mellem centrumhøjrepartiet CiU og venstrefløjspartiet ERC, som ellers befinder sig langt fra hinanden rent ideologisk. Men når det kommer til løsrivelsesspørgsmålet, har de to partier fundet hinanden, bekræfter ERC-lederen Oriol Junqueras ifølge Reuters.

- Der er fuld enighed om folkeafstemningen. Der skal være valg i 2014, medmindre begge partier bliver enige om at udsætte det, siger han.

Længere tids recession og rekordhøj arbejdsløshed har givet de separatistiske følelser i regionen, der er blandt Spaniens rigeste, ny næring. Men regeringen i Madrid er stærkt imod, at Catalonien løsriver sig - og CiU og ERC skal derfor ikke forvente den opbakning til folkeafstemningen, som de håber på. Partierne har gjort det klart, at de vil fuldføre afstemningen, selvom de ikke får regeringens velsignelse. Gør de det, kan de imidlertid imødese en sag ved forfatningsdomstolen, idet den spanske premierminister Mariano Rajoy tidligere har erklæret, at han vil gå langt for at blokere for forsøget på løsrivelse.

Under regionalvalget i november i år, satte løsrivelsesdrømmene også sit præg, da stemmerne især gik til Cataloniens løsrivelsespartier.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.