Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catalanske politikere vælger separatist som parlamentsformand

For første gang siden valget i Catalonien er parlamentet samlet. De skal danne en ny regering senest i april.

De catalanske politikere har valgt Roger Torrent fra separatistpartiet Esquerra Republicana (ERC) som formand for det regionale parlament. Reuters/Albert Gea
De catalanske politikere har valgt Roger Torrent fra separatistpartiet Esquerra Republicana (ERC) som formand for det regionale parlament. Reuters/Albert Gea

Barcelona. Cataloniens nyvalgte parlament er onsdag samlet for at tage første skridt imod at danne en ny regering, efter at den gamle blev opløst i oktober sidste år.

Efter halvanden time har forsamlingen valgt Roger Torrent fra separatistpartiet Esquerra Republicana (ERC) som formand for det regionale parlament. Det skriver den spanske avis El País.

Det var ventet, at det ville blive en politiker fra et parti, der går ind for løsrivelse fra Spanien.

Separatistpartierne har nemlig flertal i parlamentet med deres i alt 70 mandater ud af 135.

Valget blev udskrevet oven på en dramatisk måned i oktober.

Den blev indledt med en omstridt folkeafstemning om uafhængighed 1. oktober.

Regeringen i Catalonien gennemførte afstemningen, selv om Spaniens forfatningsdomstol havde slået fast, at den var ulovlig.

Under halvdelen af de catalanske vælgere deltog. Af dem stemte ni ud af ti for løsrivelse.

Men det var nok for daværende leder Carles Puigdemont og de andre tilhængere af løsrivelse. Knap en måned senere vedtog et lille flertal af det catalanske parlament at erklære Catalonien for selvstændig.

Samme dag opløste centralregeringen det regionale parlament, fyrede den lokale regering, udskrev nyvalg og indførte direkte styre.

Herefter rejste Puigdemont og fire eksministre til Belgien.

Og der sidder han stadig i eksil. Den tidligere catalanske selvstyrepræsident bruger onsdagens møde som en anledning til at revse de spanske myndigheder på sociale medier.

På Twitter skriver han, at de »kun forstår sig på frygt, vold og tvang«, skriver nyhedsbureauet AP.

Samtidig sværger han, at han vil genindføre sin tidligere regering - hvoraf flere sidder fængslet eller er flygtet til Belgien med spanske arrestordrer hængende over hovedet.

»Vi vil vise dem, at der ikke er noget, som kan knække det frie folks mod.«

Parlamentet har indtil midten af april til at finde en regering. Hvis det ikke lykkes, bliver der udskrevet valg igen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.