Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catalansk valg svækker mulighed for løsrivelse

Selvom de catalanske vælgere ved regionalvalget søndag har stemt på partier, der ønsker løsrivelse fra Spanien, kunne regionsleder Artur Mas ikke hente nok mandater til en folkeafstemning om uafhængighed.

Regionsleder Artur Mas ikke hente nok mandater til en folkeafstemning om uafhængighed.
Regionsleder Artur Mas ikke hente nok mandater til en folkeafstemning om uafhængighed.

SPANIEN: Stemmerne ved søndagens regionalvalg i Catalonien er talt op. Fire catalanske separatistpartier, der alle ønsker løsrivelse fra Spanien, vandt knap to tredjedele af de i alt 135 pladser i parlamentet, men samtidig straffede vælgerne det største separatistparti, det konservative og nationalistiske CiU-parti med regionsleder Artur Mas i spidsen. Partiet endte på blot 50 mandater mod 62 før valget, og uden et flertal vil det blive vanskeligt for Mas at få gennemført en folkeafstemning om løsrivelse fra Spanien - en afstemning, som er i strid med forfatningen, og som centralregeringen i Madrid er stærkt imod. Det oplyser Reuters.

Mas gik til valg på, at der skal holdes en folkeafstemning om catalansk uafhængighed, men ifølge valgresultatet ser det altså ud til, at folket ønsker, at andre skal gennemføre hans dagsorden.

Resultatet vil uden tvivl komme som en lettelse for den spanske premierminister, Mariano Rajoy, der kæmper med en dyb recession og 25 procents arbejdsløshed.

Efter det endelige resultat sagde Mas, at han fortsat vil forsøge at gennemføre en folkeafstemning. Han tilføjede, at »det er mere kompliceret, men at der ikke er nogen grund til at give op«.

Det venstreorienterede separatistiske parti ERC har ifølge Reuters mere end fordoblet sin opbakning ved søndagens valg.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.