Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Catalansk eksleder vil drive nyt eksilråd fra udlandet

Carles Puigdemont vil oprette et nyt eksilråd, der skal fungere som en regering, siger han til britisk avis.

Carles Puigdemont står til at blive anholdt, hvis han vender hjem til Spanien. Derfor vil han drive en form for eksilregering fra Belgien. Reuters/Handout/arkiv
Carles Puigdemont står til at blive anholdt, hvis han vender hjem til Spanien. Derfor vil han drive en form for eksilregering fra Belgien. Reuters/Handout/arkiv

Barcelona. Cataloniens eksleder Carles Puigdemont, der lige nu er i eksil i Belgien, siger i et interview med den britiske avis The Guardian, at han vil drive et "republikkens råd".

Rådet skal fungere som en regering.

- Det er som en regering i eksil. Den skal ikke operere i skyggerne. Vi foretrækker at arbejde i det åbne uden trusler eller frygt. Det skal ske uden indblanding fra spansk retsvæsen eller politi. Det er et kabinet eller en regering, der skal repræsentere vores politiske virkelighed, siger han.

Interviewet i avisen er udgivet, dagen efter at Puigdemont sagde, at han droppede at blive præsident i Catalonien.

- Jeg vil ikke længere være kandidat til regionens præsidentpost, sagde han i et videoklip udsendt på sociale medier torsdag.

Puigdemont siger, at han vil være formand for rådet. Han mener, at han har mandat til at blive formand for rådet, efter at separatistpartierne vandt et meget omdiskuteret valg i december.

- Det (rådet, red.) vil repræsentere Cataloniens diversitet. Jeg vil invitere alle de andre partier til at deltage. Rådet skal have repræsentanter fra lokalsamfund og det civile samfund. Vi vil gå fra det gamle system, hvor man er en regering for folket, til et nyt system, hvor man er en regering med folket, siger han.

Puigdemont står til at blive anholdt, hvis han vender hjem til Spanien.

Han flygtede fra landet, da parlamentet i Catalonien blev opløst, og der blev indledt sager mod politikere, som havde ført an i forsøget på at rive regionen løs fra Spanien.

Catalonien har været styret fra centralregeringen i Madrid de seneste tre-fire måneder, efter at premierminister Mariano Rajoy greb ind, da catalonierne erklærede selvstændighed i slutningen af oktober.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.