Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Castro og Obama trykker hånd og skriver historie

Obama lægger en krans for 1800-tallets frihedshelt Jose Marti og tager yderligere et skridt mod normalisering.

Barack Obama trykkede hånd med Raul Castro og skrev historie.
Barack Obama trykkede hånd med Raul Castro og skrev historie.

Det var et historisk håndtryk, som Cubas leder, Raul Castro, og USA's præsident, Barack Obama, gav hinanden mandag i Revolutionspaladset i Havana.

Efter mere end et halvt århundredes fjendtligt forhold mellem de to lande, har Castro og Obama sat retningen mod normalisering af forbindelserne.

En sådan tilnærmelse - og en amerikansk præsident på besøg i Cuba - var utænkeligt lige til december 2014, hvor de to ledere tog det første skridt mod normalisering.

- En af de ting, vi vil annoncere her, er, at Google har indgået en aftale om at påbegynde opstillingen af trådløse forbindelser og bredbånd på øen, fortalte Obama i et interview til tv-stationen ABC, der vises mandag.

Inden håndtrykket i Revolutionspaladset med Cubas kommunistiske leder lagde den amerikanske præsident en krans på Revolutionspladsen for Cubas uafhængighedshelt Jose Marti.

Marti var digter og aktivist i 1800-tallet, og hans navn knyttes sammen med, at Cuba fik sin uafhængighed fra Spanien. Cubas mangeårige leder, Fidel Castro - bror til den nuværende præsident - har også brugt Marti som en ledestjerne for den kommunistiske østat.

Men efter håndtrykket i Revolutionspaladset mandag skulle de to ledere tale om de ting, der deler dem.

Obama vil efterspørge økonomiske og demokratiske reformer i etpartistaten, mens Raul Castro vil kræve de amerikanske sanktioner ophævet over for Cuba.

Obama har på egen hånd ophævet en række restriktioner på blandt andet rejser og kulturudveksling. Men det er Kongressen, som skal ophæve USA's økonomiske sanktioner, som siden starten af 1960'erne har taget kvælertag på den cubanske økonomi.

Republikanerne har flertal i USA's kongres, og de er ikke indstillet på at løsne grebet over for Cuba.

Men meningsmålinger i forbindelse med Obamas besøg viser, at et flertal af amerikanerne synes, det er på tide at ophæve sanktionerne.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.