Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Canada tager skridt til at legalisere hash

Den canadiske regering vil i foråret 2017 præsentere et lovforslag om at legalisere hash.

Udsalg af hash i den amerikanske stat Colorado. Her har hash til eget forbrug været lovligt siden 2014. Scanpix/Theo Stroomer
Udsalg af hash i den amerikanske stat Colorado. Her har hash til eget forbrug været lovligt siden 2014. Scanpix/Theo Stroomer

Ottawa. Canadas liberale regering har nedsat en arbejdsgruppe af eksperter, som skal udforme en ny narkolovgivning, der legaliserer hash til eget forbrug.

Arbejdsgruppen består af en tidligere justitsminister, en ekspert i smertebekæmpelse, behandlere, en narko-forsker og en juraprofessor. Endvidere deltager en håndfuld tidligere politifolk.

De skal undersøge produktion, test, distribution og markedsføring af hash, fortæller sundhedsminister Jane Philpott.

- De skal se på erfaringerne hos andre justitsmyndigheder, forklarer hun ifølge AFP.

Medicinsk marihuana er allerede lovligt i Canada. Men ikke hash som rusmiddel.

Premierminister Justin Trudeaus regering bebudede i april, at den i foråret 2017 vil præsentere et lovforslag om at legalisere hash.

Flere steder i verden diskuteres, om man skal gøre det samme.

Colorado og få andre stater i USA tillader allerede hash. Uruguay i Sydamerika er det eneste land, som siden 2013 konsekvent har tilladt rusmidlet.

Meget tyder på, at Canada vil blive det næste land - og det første større land i den vestlige verden, der går den vej.

En lang række lande tillader i dag hash til medicinsk brug. Nogle kræftpatienter skal have gavn af hashpræparater til at dæmpe smerter. Folk med epilepsi har fortalt, at de har færre og mindre voldsomme anfald.

I Danmark er kun én type medicinsk hash tilladt af myndighederne.

Skiftende danske regeringer har nægtet at legalisere hash. Tilhængere har peget på, at det ellers kan blive en milliardgevinst for statskassen og bremse kriminelle bander.

En million ud af Canadas 35 millioner indbyggere ryger regelmæssigt hash. Det viser en undersøgelse fra 2014.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.