Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Canada laver botanisk brøler på pengesedler

I Canada har man det canadiske ahornblad som nationalsymbol. Der findes også en norsk version af ahornbladet, og det er blevet printet på flere millioner nye pengesedler i nordamerikanske land. Botanikere ryster på hovedet.

Mark Carney, direktøren for den canadiske nationalbank, går fordi en af landets nye pengesedler, der lige lovligt norsk inspireret.
Mark Carney, direktøren for den canadiske nationalbank, går fordi en af landets nye pengesedler, der lige lovligt norsk inspireret.

Der findes ahornblade. Og der findes ahornblade. Men de er ikke nødvendigvis ens. Det må Canadas nationalbankdirektør sande, efter flere botanikere i offentligheden har undret sig over, hvorfor bladene fra den norske ahorn pryder de nye, canadiske pengesedler, når nu man har en canadisk ahorn som nationalsymbol.

Canada er ved at udskifte sine pengesedler med nye, sikrere sedler lavet af plastik. På 20, 50 og 100 dollarsedlen figurerer det stiliseret ahornblad, der altså er fra Norge.

- Den kan ikke forveksles med Canadas indfødte art, siger Julian Starr, der er botanikprofessor ved University of Ottawa til den canadiske TV-kanal CBC.

Den canadiske nationalbank mener, at det stiliserede udtryk kan snyde, men at ahorn-ikonet altså forestiller den canadiske af slagsen.

- Jeg tror, det bare er en "efter-kendsgerningerne" undskyldning. Når alt kommer til alt, så ligner billedet den norske ahorn på en prik, siger Sean Blaney, der er seniorbotaniker ved Atlantic Canada Conservation Data Centre.

Det vides ikke, om det canadiske nationalbank vil trække sedlen tilbage efter den botaniske brøler. Men med 400 mio. sedler i omløb og yderligere 1,5 milliarder på vej er det næppe sandsynligt.

Og så er der vel bare tilbage at håbe, at Lars Rohde og resten af den danske nationalbank ikke sætter en svensk bro på nye kronesedler, hvis de en dag skulle komme.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.