Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Cameron og Rompuy EU-topmødets store syndere

Dybe uenigheder mellem ikke mindst rige og fattigere lande i EU har fået forhandlinger om nyt budget til at bryde sammen. Tilbage står den britiske premierminister og EU-rådets forhandlingsleder portrætteret som de, der er skyld i sammenbruddet.

Storbritanniens premierminister David Cameron  står tilbage som en af de store syndere efter EU-topmødets sammenbrud.
Storbritanniens premierminister David Cameron  står tilbage som en af de store syndere efter EU-topmødets sammenbrud.

LONDON: Afgørende EU-forhandlingerne kollapsede fredag eftermiddag, efter at EU-ledere fejlede i deres forsøg at få afstemt dybe uenigheder mellem ikke mindst Europas fattigere og rigere lande om, hvordan budgettet på næsten 1.000 mia. euro skal bruges og fordeles.

De 27 EU-ledere forlader Bruxelles efter to dage med voksende frustrationer, der fik forhandlingerne til at bryde sammen uden, at der var strikket en aftale sammen og uden, at der var sket store fremskridt. Storbritannien med nogen støtte fra Tyskland og Holland fortsatte med at argumentere for at skære yderligere i det foreslåede nye syvårs-budget på 970 mia. euro (7.234 mia. kr., red.).

Frankrig, Italien og Polen pressede på, at der skulle bruges flere penge på støtte til landbruget og til udvikling i fattigere egne af Europa. EU-lederne vil sandsynligvis først mødes til næste år for på ny at forsøge at komme til enighed.

Den britiske premierminister David Cameron blev portrætteret som topmødets store synder af særligt Frankrigs præsident Francois Hollande. Cameron havde allerede op til mødet spillet hårdt ud med en trussel om at benytte sig af sin vetoret, hvis budgettet ikke blev fastfrosset og helst skåret, og hvis der blev rørt ved briternes særlige rabat på budgettet, som Margaret Thatcher fik helt tilbage i 1984.

Andre vendte deres vrede imod Herman Van Rompuy, EU-rådets og topmødets forhandlingsleder, som kun kaldte EUs statsledere sammen en time natten til torsdag og tre timer fredag eftermiddag. Resten af tiden forsøgte han at få alle 27 statsledere til at mødes ved at føre individuelle samtaler. Men forgæves.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.