Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gik undercover i egen lejlighed for at stoppe udlejning

Montse Pérez gik undercover som turist for at stoppe den ulovlige videreudlejning via Airbnb af sin egen lejlighed i Barcelona.

En spansk kvinde var nødt til at leje sin egen lejlighed via Airbnb for at stoppe den ulovlige udlejning af den.
En spansk kvinde var nødt til at leje sin egen lejlighed via Airbnb for at stoppe den ulovlige udlejning af den.

Det lignede ellers en god og sikker forretning.

Montse Pérez havde arvet sine forældres lille lejlighed i Barcelonas engang så folkelige men i dag ekstremt efterspurgte havnekvarter, La Barceloneta, og efter en grundig modernisering satte hun for nylig de 30 kvadratmeter til leje for klækkelige 950 euro (ca. 7.000 kr.) om måneden.

En tilsyneladende perfekt lejer meldte sig hurtigt. Den 26-årige mand kunne dokumentere, at han tjente en fornuftig månedsløn som ansat i et britisk finansfirma, der havde udstationeret ham i Barcelona.

Men knap var Montse Pérez begyndt at glæde sig til den nye indtægt, før hun opdagede, at der var noget galt.

Naboerne kunne fortælle, at de intet så til den unge mand. I stedet vrimlede det med skiftende turister i lejligheden.

En hurtig efterforskning viste, at lejeren annoncerede lejligheden via udlejningsportalen Airbnb formedelst 200-250 euro pr. overnatning, hvilket på månedsbasis løber op i 7.000-8.000 euro.

Det er ikke blot udtrykkeligt forbudt ifølge leje­kontrakten, det kræver også en kommunal licens.

Da Montse Pérez forsøgte at stoppe den illegale udlejning, endte hun imidlertid i en kafkask situation: Lejeren var som sunket i jorden, og uden hans mellemkomst kan kontrakten ikke ophæves. Politiet afviste at gribe ind, så længe den aftalte husleje bliver betalt punktligt, hvilket den gør. Og hos Airbnb nægtede man i første omgang at fjerne annoncen, men tilbød i stedet at mægle.

Da en advokat samtidig vurderede, at der vil gå mindst et år, før Montse får ret ad rettens vej, besluttede hun at tage sagen i egen hånd. Sammen med sin mand bookede hun i sidste uge på Airbnbs hjemmeside sin egen lejlighed en af de få ledige datoer i sommermånederne. Så snart de havde fået foden inden for døren, blev låsene skiftet ud, og siden har Montse levet som bzer i sin egen lejlighed.

Langt fra enestående

Også det er ulovligt og kan komme til at koste Montse dyrt. Men i det mindste har Airbnb ikke blot fjernet annoncen men også lovet bod og bedring, efter at avisen La Vanguardia forleden fortalte den groteske historie, der i øvrigt langt fra er enestående, viser det sig.

Af samme grund er Barcelona kommune gået ind i sagen og forsøger nu – endnu engang – at banke den multinationale udlejningsportal på plads.

Det har hidtil vist sig vanskeligt, og måske Montse Pérez, når og hvis hun genvinder kontrollen over sin lejlighed, hellere selv skulle flytte ind i den. La Barceloneta er stadig et dejligt kvarter, trods alt og trods alle.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.