Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Budgetforslag uden dansk rabat

Ifølge Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er rabat til Danmark fortsat ikke en del af forhandlingsoplægget til EU-budgettet. »Det bliver svært,« siger hun.

 Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Bruxelles.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Bruxelles.

BRUXELLES: Rabat til Danmarks betalinger til den fælles EU-kasse er ikke en del af det forhandlingsoplæg, som formanden for EU's ministerråd Herman Van Rompuy fremlægger for EU's stats- og regeringschefer sent torsdag aften.

Det siger statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved ankomsten til ministerrådsbygningen i Bruxelles.

Regner du med, at den danske rabat står i kompromisforslaget?

- Nej. Det regner jeg ikke med. Det må jeg sige ærligt og redeligt. Vi har også snakket med Van Rompuy i dag. Vi har snakket med rigtigt mange. Det gør det desværre ikke, kan man sige. Men det er også forventeligt. Vi er på et stadie, hvor der stadig skal kæmpes. Det er op ad bakke, og man skal gøre sig klart, at der kun er ét land, der kæmper for rabat, og det er Danmark. Så det er rigtigt svært.

Rabatterne ventes at blive det sidste, som Van Rompuy ventes at drage ind i forhandlingerne. Kilder vurderer over for Berlingske, at først skal budgettets størrelse og herefter fordelingen af de forskellige budgetposter på plads. Først da kan man tage fat på de kontroversielle rabat-krav, der for Danmarks vedkommende er bakket op af en trussel om veto mod hele budgettet.

Hvis du ikke får rabatten, vil du så bruge det veto, du har truet med?

- Vi skal have vores rabat. Jeg har brugt dagen på at sikre mig, at der ikke er nogen, der er i tvivl, om hvad vi mener i Danmark. Vi har gjort vores stilling klar og fortalt vores argumenter.

Hvad vil du gøre hvis ikke du får den. Har du en plan?

- Rabatten skal vi have. Det er noget, som alle er klar over hernede. Det er det, vi kæmper for. Har du talt med dine kolleger, og i givet fald hvilke? Jeg har haft lejlighed til at tale med rigtigt mange i løbet af hele eftermiddagen.

Ingen af de andre synes, at Rabat er en særlig god ide, så hvad gør du?

- Kæmper videre. Det er det eneste, vi kan gøre. Vi har også en række andre krav til det her. Det er et budget, der dækker syv år, så alle har krav. Men ingen er i tvivl om, at Danmark er nødt til at få den her rabat, fordi det ikke er rimeligt, at vi skal betale andre rige landes rabatter. Det her handler ikke om, at vi ikke vil betale andre landes rabatter. Det handler om, at vi ikke vil betale andre rige landes rabatter.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.