Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Britiske valgsteder åbner - May er favoritten

Det ligner en sejr til premierminister Mays konservative. Men nogle målinger peger på, at Labour hænger på.

Konservative Theresa May er lillefavorit til valgsejren, ved det britiske parlamentsvalg i dag.
Konservative Theresa May er lillefavorit til valgsejren, ved det britiske parlamentsvalg i dag.

Valgstederne i Storbritannien åbnede klokken 7.00 (8 dansk tid) torsdag morgen. Der skal vælges 650 medlemmer til det britiske underhus, og premierminister Theresa May og hendes Konservative Parti er favoritter.

Hendes direkte modstander er Labours Jeremy Corbyn, der ved valgkampens start var spået et katastrofalt valg.

Så galt går det måske ikke. I nogle målinger er Labour kun nogle få procentpoint fra De Konservative.

47 millioner briter er stemmeberettigede.

Meningsmålinger før torsdagens valg har i de fleste tilfælde vist en komfortabel føring til premierminister Mays konservative.

I de bedste målinger for May har De Konservative ført med 12 procentpoint.

Det britiske valgsystem gør, at det er svært at regne ud, hvem der vinder valget. For det afgøres i 650 enkeltmandskredse. Den kandidat med de fleste stemmer vinder.

Her er ikke noget med proportionel fordeling af mandater og udligningsmandater som for eksempel i Danmark.

Valgets vigtigste tema fra start var brexit, den britiske udmeldelse af EU. Men siden har emner som hospitaler, offentlige lønninger og ikke mindst terror domineret afslutningen af valgkampen.

Det sidste som følge af angreb i Manchester og London med 30 døde, mens politikerne var i fuld gang med deres valgkamp.

Valgstederne lukker klokken 22.00 (23 dansk tid). Et resultat kan først ventes fredag morgen.

Onsdag aften forsøgte den 60-årige premierminister igen at spore samtalen over på EU, efter at hun er blevet kritiseret for sin sikkerhedspolitik i kølvandet på terrorangrebene i Manchester og London.

- Det vigtigste spørgsmål er, hvem der kan levere den bedste aftale for Storbritannien i Europa, mente premierministeren.

Men brexit blev aldrig det dominerende emne, som De Konservative havde lagt op til.

Et ældreudspil fra De Konservative for eksempel viste sig at være særdeles upopulært. Det blev omtalt som demens-skatten og pressede May i defensiven.

Hun har under valgkampen ikke villet stille op til direkte duel med den 68-årige Corbyn, der beskrives som den mest venstreorienterede leder af Labour i mange år.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.