Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Britiske konservative får flot fremgang ved lokalvalg

Ukip, arbejderpartiet Labour og til dels De Liberale Demokrater får skidt generalprøve før parlamentsvalg.

Stemmerne tælles op i West Midlands efter torsdagens kommunalvalg i Storbritannien. Scanpix/Geoff Caddick
Stemmerne tælles op i West Midlands efter torsdagens kommunalvalg i Storbritannien. Scanpix/Geoff Caddick

Optællingen efter lokalvalg i Storbritannien viser kraftig fremgang til premierminister Theresa Mays Konservative Parti forud for næste måneds parlamentsvalg.

Fremgangen kan have forbindelse til det kollaps, som det indvandrerkritiske og EU-fjendske parti Ukip oplevede ved torsdagens kommunalvalg.

Ukip blev nærmest blæst væk i alle de kommuner i England, Skotland og Wales, hvor det har haft mandater. Det rapporterer de britiske medier.

Men også arbejderpartiet Labour havde et rigtig skidt valg. Partiet mistede over 190 pladser. Heraf forsvandt 100 sæder i Skotland.

Blandt andet tabte Labour kontrollen med byrådet i Glasgow.

De Konservative strøg derimod derudaf og sikrede sig et plus på mere end 260 pladser i de lokale råd. Blandt andet oplevede partiet en fremgang i Skotland på cirka 70 pladser.

Det Konservative Parti blev det største i et par af de nordengelske kommuner, hvor Labour i mange årtier har domineret. Det gælder i Cumbria og Northhumberland.

De Liberale Demokrater klarede sig lidt værre end forventet. Men i netop Northhumberland snuppede partiet et mandat for næsen af Det Konservative Parti og forhindrede et rent konservativt flertal.

Det skete efter en usædvanlig afgørelse.

Både den liberale og den konservative kandidat havde fået præcis lige mange stemmer. Den valgansvarlige måtte derfor finde to strå - et kort og et langt - og bede de to kandidater om at trække et hvert.

Den konservative kandidat trak det korteste strå, mens kandidaten fra De Liberale Demokrater sprang i vejret.

»Jeg gjorde det,« jublede han.

Politiske eksperter advarer mod at tro, at lokalvalgets resultater automatisk vil blive gentaget ved næste måneds parlamentsvalg.

Men det ser lovende ud for premierminister May, der ved valget i juni søger et styrket konservativt mandat til at forhandle Storbritanniens skilsmisse fra EU.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.