Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Britiske IS-kæmpere holdt danske Daniel som gidsel i Syrien: Nu forlanger de »fair« retssag

To britiske IS-kæmpere, som angiveligt har været en del af den berygtede gruppe 'The Beatles', er utilfredse med, at de er blevet frataget deres britiske statsborgerskab og mener ikke, de nu kan få en fair retssag.

Alexanda Kotey og Shafee Elsheikh.
Alexanda Kotey og Shafee Elsheikh.

De to IS-krigere, Alexanda Kotey og El Shafee Elsheikh blev anholdt af kurdisk militær i januar, og siden anholdelsen har der været debat om, hvorvidt de to skulle retsforfølges i Storbritannien eller i Syrien, hvor gerningerne, de er anklaget for, er begået. De sidder fængslet i Syrien og har nu givet deres første interview med et medie, nyhedsbureauet AP.

Mændene var angiveligt en del af en berygtede gruppe af jihadister, der blev kaldt 'The Bealtes' grundet deres engelske accent. Gruppen var kendt for særligt brutale toturmetoder og holdt mere end 20 vestlige gidsler fanget i Syrien, hvoraf flere blev slået ihjel - heriblandt amerikaneren James Foley, der blev halshugget.

Et af gidslerne var danske Daniel Rye, der i 398 dage sad som fange hos IS og blev løsladt i 2014, efter hans familie havde betalt løsesum.

Hans rædselsvækkende ophold er gengivet i bogen 'Ser du månen, Daniel?', som er skrevet af journalist og mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard. I 2016 blev hun belønnet med dansk journalistiks fineste pris, Cavlingprisen, for bogen og hendes dækning af Mellemøsten.

I bogen bliver også gruppen 'The Beatles' beskrevet indgående, men i interviewet med AP afviser Alexanda Kotey og El Shafee Elsheikh at have været en del af de mange rapporterede drab og kidnapninger. El Shafee Elsheikh kalder beskyldningerne for 'propaganda', men Alexandra Kotey vil alligevel gerne forholde sig til halshugningen af den amerikanske journalist James Foley, der gik verden rundt.

»Jeg kunne ikke se fordelen ved det fra mit synspunkt. Det var noget, der var beklageligt,« siger Kotey til nyhedsbureauet AP og tilføjer, at han mener, flere vestlige regeringer burde have forhandlet, da gidsler blev løsladt for løsesumme.

I interviewet langer de to mænd også hårdt ud efter medierne for at sprede rygter om 'Beatles'-gruppen.

»Ingen fair retssag, når jeg er 'en Beatle' i medierne. Ingen fair retssag,« siger Elsheikh.

De mener begge, den britiske regering har handlet ulovligt ved at fratage dem statsborgerskabet og mener, det udsætter dem for mulig tortur.

Det er aldrig blevet bekræftet fra officielt hold, at de to har fået fjernet statsborgerskabet, da myndigheder har henvist til, at der er tale om private oplysninger. Flere britiske medier har dog beskrevet dette, og der er fortsat politisk polemik i Storbritannien i forhold til, hvorvidt de to skal for retten i hjemlandet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.