Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Britisk valg ændrer intet for EU's brexit-planer

De 27 lande, der bliver i EU, regner fortsat med at enes om retningslinjer for brexit-forhandlinger 29. april.

Theresa May.
Theresa May.

Premierminister Theresa Mays overraskende beslutning om at udskrive valg i Storbritannien bør ikke bremse forhandlingerne om briternes afsked med EU.

Det fastslår en talsmand for EU-præsident Donald Tusk.

»Det britiske valg ændrer ikke EU27's planer,« siger talsmanden, Preben Aamann, med henvisning til de 27 lande, der bliver i EU.

Donald Tusk er 29. april vært ved et topmøde i Bruxelles, hvor de 27 landes stats- og regeringschefer planlægger at vedtage deres fælles retningslinjer for forhandlingerne.

Den 22. maj, tilføjer Aamann, ventes det endelige forhandlingsmandat til EU's chefforhandler, Michel Barnier, at ligge klar.

»Det vil tillade EU27 at påbegynde forhandlingerne,« siger talsmanden.

Michel Barnier har sagt, at han regner med, at forhandlingerne for alvor går løs i begyndelsen af juni. Umiddelbart er det uklart, om briterne kan gå med til den tidsplan. Det britiske valg finder sted 8. juni.

Da Theresa May tirsdag annoncerede det forestående valg, erklærede hun, at briternes beslutning om at forlade EU står ved magt.

»Det er ikke muligt at vende om,« fastslog hun.

Ifølge premierministeren er valget påkrævet, fordi parlamentet er splittet om, hvordan briterne skal forlade EU. Målet er at sikre befolkningens mandat til de kommende forhandlinger, lyder det.

I Bruxelles håber man angiveligt på, at det britiske valg vil sikre en stærk premierminister med et tydeligt forhandlingsmandat, siger en diplomat til nyhedsbureauet Reuters.

»Dette er et hjemligt anliggende for Storbritannien,« siger kilden.

»Men vi håber, at valget vil føre til en stærk leder i London, som kan forhandle med os på baggrund af tydelig opbakning fra vælgerne.«

På nuværende tidspunkt er Theresa May favorit til at vinde valget.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.