Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Britisk partileder splittet mellem politik og tro går af

Liberaldemokraterne kunne ikke få opbakning som for syv år siden. Formand Tim Farron træder tilbage.

Tim Farron fik to år som partileder hos Liberaldemokraterne i Storbritannien. Han formåede ikke at genrejse partiet til tidligere højder. Reuters/Clodagh Kilcoyne
Tim Farron fik to år som partileder hos Liberaldemokraterne i Storbritannien. Han formåede ikke at genrejse partiet til tidligere højder. Reuters/Clodagh Kilcoyne

Trods en lille fremgang i mandater ved det britiske valg i sidste uge vil Tim Farron forlade posten som leder af Liberaldemokraterne. Det meddeler han onsdag.

Farron er blevet kritiseret for en skuffende valgkampagne, og han er blevet stillet mange spørgsmål til sin kristne tro.

»Fra dag et som formand er jeg blevet mødt af spørgsmål til min kristne tro. Jeg har forsøgt at svare ordentligt og tålmodigt. I visse tilfælde kunne jeg have svaret klogere, «siger Tim Farron.

Den afgående formand fortæller, at han har følt sig splittet mellem sit politiske og sit religiøse liv.

Han er ofte blevet spurgt til, hvordan han som kristen har det med Liberaldemokraternes positive syn på ægteskab mellem homoseksuelle.

Ved parlamentsvalget 8. juni fik partiet 12 mandater, hvilket var fire flere end ved valget i 2015.

Det er dog meget langt under niveauet fra 2010, da Liberaldemokraterne gik i koalition med Det Konservative Parti.

Dengang fik det EU-positive parti under Nick Cleggs ledelse 57 sæder i Underhuset.

Den moderat venstreorienterede Farron blev valgt i 2015 efter et tæt formandsopgør mod den tidligere vicesundhedsminister Norman Lamb.

Farron er tidligere landsformand i partiet.

Samarbejdet i regeringen med Det Konservative Parti kostede Liberaldemokraterne dyrt.

Flest tæsk fik partiet, for at medvirke til at studiegebyrerne på universiteterne blev forhøjet drastisk. Det var et valgløfte, at det ikke skulle ske.

Farron, der har været medlem af parlamentet i London siden 2005, var ikke minister i koalitionsregeringen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.