Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Mens du sov

Britisk nødhjælpsorganisation indrømmer køb af sex under jordskælvskatastrofe

Oxfam fremlægger syv år gammel rapport, som dokumenterer påstand om, at landechef købte sig til sex i Haiti, en 17-årig tysk kvindelig IS-tilhænger er idømt fængselsstraf i Irak og Danmarks første OL-deltager i halfpipe ender næstsidst. Få overblik over nattens nyheder.

Det er ifølge Reuters første gang, at Oxfam direkte forholder sig til beskyldninger mod den forhenværende landechef Roland Van Hauwermeiren.
Det er ifølge Reuters første gang, at Oxfam direkte forholder sig til beskyldninger mod den forhenværende landechef Roland Van Hauwermeiren.

Oxfams tidligere landechef for Haiti indrømmede i 2011, at han havde købt sex af prostituerede i forbindelse med den britiske organisations nødhjælpsindsats i landet efter en jordskælvskatastrofe i 2010.

Indrømmelsen fra landechefen fremgår af en intern undersøgelse, som Oxfam mandag offentliggør uddrag fra ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Undersøgelsen var udløst af beskyldninger mod flere af hjælpegruppens medarbejdere i Haiti om seksuel udnyttelse, svindel og nepotisme. Anklagerne blev fremsat i en mail, som Oxfam modtog i juli 2011.

At Oxfam fremlægger en flere år gammel undersøgelse nu, skyldes at organisationen er kommet under et voldsomt pres efter afsløringer i avisen The Times for to uger siden.

Det er ifølge Reuters første gang, at Oxfam direkte forholder sig til beskyldninger mod den forhenværende landechef Roland Van Hauwermeiren.

Han har efter afsløringerne i The Times afvist at have benyttet prostituerede eller misbrugt mindreårige i Haiti. Han opsagde sin stilling hos Oxfam i 2011.

Reuters har forgæves forsøgt at kontakte Roland Van Hauwermeiren for en kommentar til mandagens oplysninger fra Oxfam.

I et fire sider åbent brev til en tv-station i sit hjemland, Belgien, torsdag forklarede Van Hauwermeiren, at han opsagde jobbet i Haiti, fordi han ikke havde formået at udøve tilstrækkelig kontrol med medarbejdere beskyldt for seksuelt misbrug.

Han afviste selv at have gjort noget forkert, men sagde, at han havde et kortvarigt intimt forhold til en lokal kvinde.

Men Oxfam oplyser, at Van Hauwermeiren i 2011 "indrømmede brug af prostituerede i sin Oxfam-bolig", da han blev udspurgt.

Hjælpegruppen begrunder offentliggørelsen af rapporten fra 2011 med, at den tilstræber fuld åbenhed, om "de beslutninger vi traf". Samtidig er det en "erkendelse af de tillidsbrud, som afsløringerne har forårsaget".

Flere af Oxfams globale ambassadører, deriblandt Desmond Tutu, Sydafrikas tidligere modtager af Nobels fredspris, har trukket sig som følge af skandalen.

Den britiske regering har desuden midlertidigt indstillet den økonomiske støtte til Oxfam, og EU gør sig samme overvejelser.

Haitis præsident kræver en undersøgelse af andre udenlandske hjælpegrupper i landet for tilsvarende overtrædelser.

/ritzau/

17-årig tysk IS-tilhænger er idømt fængselsstraf i Irak

En 17-årig tysk pige, der for godt halvandet år siden sluttede sig til Islamisk Stat (IS), er blevet dømt til seks års fængsel i Irak.

Det oplyser kilder i det irakiske retsvæsen ifølge flere tyske medier.

Hendes medlemskab af den militante gruppe er straffet med fem år. Dertil kommer en tillægsstraf på et år for ulovlig indrejse i Irak, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Pigen, der er kendt som Linda W., var blot 15 år, da hun tog fra den østtyske by Pulsnitz til Mellemøsten for at blive en del af Islamisk Stats selverklærede kalifat.

Süddeutsche Zeitung har tidligere beskrevet, at pigen i begyndelsen af juli 2016 år fortalte sin familie, at hun ville overnatte hos en veninde.

I stedet satte hun kurs mod Tyrkiet, hvorfra hun krydsede grænsen til Syrien og videre ind i Irak.

Hun blev hurtigt gift med en ældre IS-kriger, men han døde ifølge tyske medier i kamp kort efter pigens ankomst.

I juli 2017 blev hun fundet og anholdt af irakiske styrker i Mosul, som på det tidspunkt var ved at glide Islamisk Stat af hænde som en af bevægelsens højborge.

Et par uger senere fortalte hun fra et militærhospital i Iraks hovedstad, Bagdad, at hun havde fortrudt sin beslutning om at drage til Mellemøsten.

- Jeg vil bare væk herfra. Jeg vil væk fra krigen, fra de mange våben, fra støjen, sagde hun i et interview, der blev gengivet i de tyske medier NDR, WDR og Süddeutsche Zeitung.

/ritzau/

Fodgænger i New York dræbt af faldende stykke metal

Metalstykker fra brandtrappe rev sig løs og faldt ned i hovedet på 58-årig mand på fortov i New York.

En mand, der fredag i New York City blev ramt af et faldende metalstykke fra en bygning, er død.

Den 58-årige mand kom fredag gående på Broadway i Manhattans Soho-kvarter. Her faldt metalstykker fra en bygnings brandtrappe pludselig ned og ramte ham så uheldigt, at han fik kraniebrud.

Han døde lørdag på et hospital.

En 24-årig kvinde blev også ramt og bragt på hospitalet. Hun er i stabil tilstand. Ifølge politiet var en person ved at inspicere brandtrappen i syv etagers højde, da et stykke af trappen brækkede af og faldt ned på fortovet.

Området foran bygningen blev efterfølgende afspærret. Politiet og byens bygningstilsyn efterforsker hændelsen.

/ritzau/AP

Danmarks første OL-deltager i halfpipe ender næstsidst

Skiløberen Laila Friis-Salling gik ikke videre fra kvalifikationen i freestyledisciplinen halfpipe ved vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang.

Den 32-årige grønlandskfødte OL-debutant havde to forsøg i kvalifikationen, og den personligt højeste score satte hun i første forsøg med 45.00.

I andet forsøg endte hun med en lav score på 11.80, da hun faldt undervejs, og det kostede dyrt.

Det er kun den bedste præstation, der tæller, men det var ikke nok til at nå blandt de 12 deltagere, der gik videre.

Laila Friis-Salling blev noteret for en score, der rakte til en placering som nummer 23 ud af de 24 deltagere.

Kun ungareren Elizabeth Marian Swaney gjorde det dårligere end Laila Friis-Salling med en score på 31.40.

Hvis Laila Friis-Salling skulle være gået videre, havde det krævet en score på mindst 72.80, og det var hun aldrig tæt på.

Halfpipe er en af vinter-OL's nyeste idrætsgrene og var første gang på programmet i Sotji for fire år siden.

I korte træk handler det om at køre ned ad en bane med en stejl væg på begge sider, som skal bruges som afsæt til at udføre en række trick.

Det var i et forsøg på at lave et trick, at Laila Friis-Salling faldt i sit andet forsøg, hvor hun forsøgte at give den lidt mere gas end i første.

/ritzau/

USA besejrer Danmark efter curlinggyser

Én sejr i seks kampe.

Det er status for Danmarks curlingkvinder ved vinterlegene i Pyeongchang.

Natten til mandag dansk tid tabte Danmark med 6-7 til USA efter en underholdende og tæt kamp, der varede næsten tre timer.

Først i tiende og sidste ende blev det hele afgjort, da USA med få centimeter lå med den bedste sten i huset.

Nina Roth, den amerikanske skipper, var tæt ved at give den for meget, og der blev fejet i starten.

Men kostene blev lynhurtigt fjernet fra isen, så stenen ikke fik mere fart, end højst nødvendigt.

Det var akkurat nok til, at danskerne ikke kunne feje stenen de sidste få centimeter for langt, så det var endt med amerikansk nederlag.

I stedet tabte danskerne endnu en kamp ved vinter-OL, hvor drømmen om at slutte i top-4 efterhånden er meget teoretisk.

Med en sejr over USA havde det hele set anderledes ud, og det var længe tæt på en overraskelse.

De to hold skiftedes til at tage et point i starten af kampen.

USA bragte sig foran 1-0 i første ende, og Danmark udlignede til 1-1 i anden ende.

Samme billede gentog sig i tredje ende, hvor amerikanerne kom foran med 2-1.

Det lå til endnu en dansk udligning i fjerde ende, men skipper Madeleine Dupont kiksede den sidste sten, som ikke var præcis nok. Dermed kom USA foran med 3-1.

Til gengæld lykkedes det Danmark at hente to point i femte ende, så stillingen var helt lige, da holdene gik til pause.

Amerikanerne kom bedst i gang efter pausen og bragte sig foran 5-3 i sjette ende, og igen var Danmark under pres.

Danmark svarede dog flot tilbage med de to bedste sten i syvende ende, inden USA tog endnu en smal føring i ottende ende.

I niende ende udlignede Danmark til 6-6 efter en flot sidste sten fra Madeleine Dupont, som ramte tre amerikanske sten og skubbede dem væk fra midten.

USA fik dog halet sejren i land til slut, mens danskerne kunne gå slukørede fra isen.

Danmark skal i næste kamp møde Rusland, som stiller op under neutralt flag og også kun har vundet en kamp ved vinter-OL.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.