Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Briternes næste premierminister er kvinde

Theresa May og Andrea Leadsom er valgt til som de to kandidater til den konservative formandspost - og titlen som britisk premierminister.

Theresa May eller Andrea Leadsom bliver Storbritaniens næste premierminister.
Theresa May eller Andrea Leadsom bliver Storbritaniens næste premierminister.

Britiske konservative partimedlemmer skal vælge mellem to kvindelige ministre som Storbritanniens kommende premierminister. Det står klart efter den anden afstemning mellem konservative Underhusmedlemmer, hvis resultat blev offentliggjort torsdag eftermiddag.

Indenrigsminister Theresa May er storfavorit til valget, der egentlig gælder formandsposten i partiet, men vinderen vil automatisk overtage premierministerposten, fordi David Cameron har sagt, at han vil trække sig med en ny formand på plads. May fik 199 stemmer ud af de 329 afgivne stemmer. Nummer to og udfordrer til May i partivalget blev juniominister i energiministeriet Andrea Leadsom med 84 stemmer. Dermed får Storbitannien en kvindelige premierminister for første gang siden Margaret Thatcher.

May har præsenteret sig som en sikker og erfaren politiker med en erfaring fra et tungt ministerium, som Leadsom ikke har. Det har givet hende et klart forspring i Underhuset. Blandt partimedlemmer har meningsmålinger også vist et klart forspring for May. Leadsom kan hænge et håb på, at hun på kort tid har opnået en stor opbakning, som ingen havde forestillet sig. Hun har samtidig en mulig fordel i, at hun var en fremtrædende fortaler for Brexit. May holdt sig derimod bag Cameron hos EU-tilhængerne, selv om hun holdt sig meget diskret i baggrunden og siger, at det var modstræbende. Nogle målinger tyder på, at to ud af tre af konservative partimedlemmer stemte for Brexit.

Justitsminister Michael Gove blev sorteret fra feltet efter at have fået 46 stemmer. Begge de to tilbageværende kandidater har afvist at holde nyt parlamentsvalg inden den nuværende fastlagte valgcyklus udløber i 2020. Nogle politiske iagttagere mener dog, at en ny premierminister måske kan blive presset til et tidligt valg, fordi den kommende Brexit-forhandling bør fremlægges, så de britiske vælgere kan tage stilling.

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.