Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Briternes Boris Johnson advarer om brexitnedsmeltning

Johnson: Forestil Jer Trump og brexit. Han ville gå forbandet hårdt til værks, men han ville opnå noget.

Den britiske udenrigsminister, Boris Johnson, risikerer at udløse en ny ophedet brexit-diskussion, efter at han er blevet optaget på bånd med opsigtsvækkende udtalelser om faren for en "nedsmeltning" i forhandlingerne med EU.

I en udtalelse antyder Johnson, at USA's præsident, Donald Trump, ville have kunnet håndtere forhandlingsprocessen bedre.

- Forestil jer Trump forhandle om brexit. Han ville gå forbandet hårdt til værks.

- Der ville ske alle mulige former for sammenbrud, alt muligt kaos. Alle ville tro, at han var blevet skør, Men rent faktisk kan man komme nogen vegne på den måde. Det er godt at tænke på, siger Johnson.

I de seneste indiskrete bemærkninger fra Storbritanniens topdiplomat, der ofte har vakt opsigt med omstridte og løsgående bemærkninger, bliver der også fremsat flere udsagn om relationerne til Rusland og Kina.

Premierminister Theresa Mays talskvinde afviser at kommentere udtalelserne fra Johnson, som er blevet afsløret af mediet Buzzfeed News.

Det var i en tale til konservative aktivister i denne uge, at Johnson sagde, at den britiske regering var inde i en fase i brexitforhandlingerne, hvor "vi er langt mere kampivrige over for Bruxelles".

- Men vi er nødt til at se i øjnene, at der kan ske en nedsmeltning, siger Johnson.

Hans udtalelser kommer forud for et vigtigt EU-topmøde i slutningen af denne måned, hvor brexit igen er på dagsordenen blandt EU-landenes ledere.

Udenrigsministeren tilføjer, hvilket er blevet offentliggjort i The Times, at man skal føre kampen over i fjendens lejr.

- Det er absolut rigtigt. Det er vi nødt til, og det vil vi gøre, siger han.

Johnson siger, at den britiske udmeldelse af EU "måske ikke bliver den, som vi ønsker". Han beskylder traditionelle ledere i det konservative parti - navnligt finansminister Philip Hammond - for at kæmpe for, at brexit "skal ændre så lidt som muligt".

- Det vil betyde, at Storbritannien dermed forbliver lukket inde i et kredsløb omkring EU, i toldunionen og i vid udstrækning på det indre marked, siger han.

I en indirekte kritik af premierminister Theresa May siger Johnson, at "medmindre man har modet til at gå efter den uafhængige handelspolitik, så opnår man ikke de økonomiske goder ved brexit."

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.