Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Briterne udelukker toldgrænse til Nordirland

Storbritannien vil aldrig acceptere told på grænsen mellem Nordirland og resten af landet, siger talsmand.

Theresa May, Storbritanniens premierminister, der her ses ved ankomsten til G7-topmødet i Canada siger, at briterne aldrig vil acceptere told på grænsen mellem Nordirland og resten af landet. Geoff Robins/Ritzau Scanpix
Theresa May, Storbritanniens premierminister, der her ses ved ankomsten til G7-topmødet i Canada siger, at briterne aldrig vil acceptere told på grænsen mellem Nordirland og resten af landet. Geoff Robins/Ritzau Scanpix

London. Storbritannien vil aldrig acceptere told på grænsen mellem Nordirland og resten af landet, siger en talsmand for premierminister Theresa May fredag med henvisning til en plan for grænsen til Irland.

Nordirland, der er en del af Storbritannien, vil med britisk udtræden af EU have den eneste britiske landegrænse til et andet EU-land - nemlig republikken Irland.

Tidligere sagde EU's chefforhandler i Brexit-forhandlingerne, at et økonomisk arrangement for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland ikke kan udvides til hele Storbritannien.

Det er ellers det, den britiske regering ønsker.

- Premierministeren har udtrykt sig klart og sagt, at vi aldrig vil acceptere en toldgrænse mellem Nordirland og resten af Storbritannien. Vi er også stærkt indstillet på at opretholde vores eget indre markeds integritet.

- Denne grundholdning vil ikke ændre sig, siger Mays talsmand og tilføjer:

- EU-Kommissionens forslag har ikke taget hensyn til det, og derfor har vi fremlagt vores egen bagstopsløsning på spørgsmålet om told.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, kritiserer fredag den britiske forhandlingsmåde. Han siger, at briterne må "respektere deres egne røde linjer, ligesom vi respekterer deres røde linjer".

Hele grænsespørgsmålet i Nordirland er blevet et af de store problemer i brexitprocessen.

Nordirerne lever typisk opdelt i katolske og protestantiske områder, hvor der består politiske spændinger.

Det er ikke mindst Nordirlands katolikker, der grundet deres nære forhold til republikken Irland er indædte modstandere af en lukket grænse med kontrol og politi.

Theresa May leder en konservativ mindretalsregering, der er afhængig af støtte fra mindst ti andre parlamentarikere. Hun har indgået en støtteaftale med det nordirske parti DUP. Det har øget interne spændinger mellem katolikker og protestanter i Nordirland.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.