Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Briterne skal stemme ja eller nej til EU

David Cameron udsteder i dag løfte om en ja-nej folkeafstemning til EU i senest 2017.

Den britiske premierminister David Cameron.
Den britiske premierminister David Cameron.

LONDON: Storbritannien kan være ude af EU allerede om fire år.

Britiske vælgere vil få chancen for at få forlade fællesskabet inden udgangen på 2017, lovede David Cameron i en længe ventet tale om Europa onsdag morgen i London.

Personligt vil den konservative premierminister forpligte ham selv til at få et ja til EU, selv om han dermed vil kaste sig ud i et opgør med en stor del af sit eget parti, der ønsker at Storbritannien forlader EU. Men han vil forsøge at give kampagnen et ustoppeligt momentum ved at vedtage en lov, der sætter november 2017 som deadline for folkeafstemningen, før næste britiske parlamentsvalg i 2015.

- Det er tid til at give det britiske folk mulighed for at komme med deres mening, sagde premierministeren.

Premierministeren gjorde det klart, at han er klar til at sætte sin egen person som leder i spil, efter at spørgsmålet om briternes forhold til EU har plaget alle tidligere konservative ledere siden Storbritanniens sidste folkeafstemning om Europa i 1975.

- Jeg vil ikke hvile, før denne debat er vundet, kom han ind på i talen, hvormed han sætter sig selv i spisen for opgaven med at omforme EU og Storbritanniens rolle i fællesskabet for derefter at vinde folkets opbakning til et transformeret og mere løst britisk forhold til Europa.

For først vil Cameron have forhandlinger med de øvrige EU-lande om at få tilbagetrukket kompetencer på en række områder tilbage til London fra Bruxelles. Derefter vil briterne få mulighed for at stemme ja eller nej tli resultatet af disse forhandlinger. Hvis folket afviser hans »nye arrangement«, vil det betyde, at Storbritannien forlader EU.

- Det bliver et simpelt inde-eller-ude valg, om at blive i EU på disse nye betingelser eller at gå helt ud, lød det fra David Cameron.

Han afviste i øvrigt kritikere - såsom sin egen liberaldemokratiske vicepremierminister Nick Clegg og Labours leder Ed Miliband - der har advaret om, at en folkeafstemning vil give år med usikkerhed omkring den britiske økonomi og skabe risiko for tab af jobs og investeringer.

- De som afviser at overveje at konsultere det britiske folk vil, set med mine øjne, gøre en eventuel exit mere sandsynlig.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.