Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Briterne nyder deres første kulfrie døgn siden begyndelsen på den industrielle revolution

Det britiske imperium blev holdt i gang med kul, og den møgbeskidte, tunge tåge gav navn til smoggen. Nu har briterne for første gang produceret elektricitet i 24 timer helt uden brug af kul.

I dag er første dag nogensinde, hvor briterne har produceret kulfri-strøm i 24 timer. Briterne har historisk set været meget afhængige af kulenergi - lige siden den industrielle revolutions begyndelse. Her ses Europas største kulkraftværk, Belchatow i Polen.
I dag er første dag nogensinde, hvor briterne har produceret kulfri-strøm i 24 timer. Briterne har historisk set været meget afhængige af kulenergi - lige siden den industrielle revolutions begyndelse. Her ses Europas største kulkraftværk, Belchatow i Polen.

Mange vil formodentlig have svært ved at tænke på kul uden at få billeder af Storbritannien på tværs af tankebanerne. Der var de sodede rækkehuse i industribyerne. Der var alle fabrikkerne, dampskibene, damplokomotiver og senere kraftværkerne, hvor ovnene blev fodret med kul for at holde dampen oppe i det britiske imperiums velmagtsdage. Nogle vil huske de voldsomme konflikter i 1980erne, da britiske kulminer blev lukket ned, og hele samfund mistede deres eksistensgrundlag.

Via litteratur og film har den tykke, britiske tåge givet navn til »smog« — den engelske sammenskrivning af tåge, hvor alt kunne ske i det skjulte i byernes kulfylde luft. Og nu er det for alvor ved at være fortid.

I slutningen af sidste uge kunne den britiske elforsyning meddele, at man for første gang siden begyndelsen på den industrielle revolution havde undladt at benytte kul på kraftværkerne i et helt døgn.

»National Grid kan bekræfte, at gennem de seneste 24 timer er det britiske forbrug af elektricitet leveret uden behov for hjælp fra kul,« lød den triumferende besked på Twitter lige over midnat natten til lørdag — efterfulgt af en graf, der dokumenterede den historiske begivenhed.

Det bekræfter tendensen med, at briterne er ved at tage endelig afsked med brugen af fossile brændstoffer, »der har været fundamentet for Storbritanniens energiforsyning siden de første dampdrevne kraftværker i 1880erne,« konstaterede Financial Times.

Avisen henviste til, at mere end 90 procent af den britiske el-produktion nu bliver produceret med andre energikilder, mens det for to år siden kun var lige over tre fjerdedele.

I stedet er det nu især naturgas, der driver værket. Atomkraft spiller også en væsentlig rolle, ligesom sol- og vindenergi gør det, for vindens vedkommende med et kraftigt aftryk af dansk teknologi og investeringer.

Det betyder ikke, at briterne og tilrejsende nu absolut ubekymrede kan indånde luften på de tågede øer, selv om udsigten er klarere uden kul. Den voksende trafik og den britiske bilparks store dieselforbrug samt andre forureningskilder udgør fortsat en alvorlig og mere usynlig sundhedsrisiko.

Men kullet er på vej ud. Det er et farvel til en epoke i den britiske historie. Det sorte brændsel var et nødvendigt onde for at holde maskinerne i gang, men få vil savne den møgbeskidte, kulfyldte smog. Forfattere og yndere af skrækhistorier må nu finde andet brændstof til at få fantasien i gang.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.