Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Briterne klar til at starte exit-forhandlinger næste uge

EU-topfolk på stribe har efter britisk valg sagt, at det haster med at komme i gang med brexit-forhandlinger.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Storbritannien er klar til at indlede exit-forhandlingerne med EU i næste uge.

Nok ikke på mandag, som planen oprindelig var, for der præsenterer dronning Elizabeth den britiske regerings nye program for parlamentet.

Men forhandlingerne kan gå i gang en af dagene i løbet af næste uge, mener brexitminister David Davis.

»De første samtaler bliver i løbet af næste uge,« siger David Davis til Sky News.

EU-præsident Donald Tusk sagde efter det britiske parlamentsvalg i torsdags, at "der er ingen tid at spilde".

Donald Tusk advarede samtidig Storbritannien mod risikoen for at ryge ud af EU om mindre end to år uden nogen aftale, hvis der ikke kommer gang i exit-forhandlingerne.

Også EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, sagde, at EU er klar til at indlede forhandlingerne.

»Vi venter på besøg fra London. Jeg håber ikke, at vi vil opleve yderligere forsinkelser i afslutningen på disse forhandlinger,« sagde han.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, udtrykte dog forståelse for den svære politiske situation i Storbritannien, efter at premierminister Theresa May og hendes konservative parti mistede det absolutte flertal ved valget.

»Brexit-forhandlingerne skal starte, når Storbritannien er klar,« skrev Michel Barnier på Twitter.

»Tidsplan og EU-positioner er klar. Lad os samle vores tanker om at lave en aftale,« skrev han.

Theresa May havde med et lynvalg satset på, at en stor sejr kunne gøre hende mere uafhængig af den hårde kerne af EU-modstandere i sit eget parti.

Det ville have givet hende flere muligheder for at gå på kompromis med EU.

Men i stedet tabte Theresa May sit flertal på gulvet. Hun må nu støtte sig til ti mandater fra de nordirske unionisters parti, DUP, for at kunne blive ved magten.

Dermed står Theresa May afgørende svækket forud for de kommende exit-forhandlinger, hvor hun vil føre briterne ud af EU og det indre marked og ind i en ny frihandelsaftale med EU.

EU27-landene vil først have exit-betingelserne på plads, før de vil begynde at tale om det fremtidige forhold til Storbritannien, herunder en frihandelsaftale.

Exit-betingelserne handler blandt andet om, hvad briterne skal betale ved udgangen, om EU-borgeres rettigheder i Storbritannien og omvendt og om at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Storbritannien forlader efter planen EU-samarbejdet fredag 29. marts 2019 ved midnat.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.