Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Breivik søger nazistkone og mener, hans mad er »værre end water boarding«

Alt fra kold kaffe og plastikbestik bliver listet op af den norske terrorist som et brud på hans menneskerettigheder. Han fremfører også, at han er begyndt at elske Paradise Hotel som et bevis for, at han har taget skade af isolationsfængslingen.

»Det er åbenlyst for de fleste, at det havde været mere humant at skyde mig end at behandle mig som et dyr, som de har gjort i de sidste fem år,« siger Breivik ifølge NRK.
»Det er åbenlyst for de fleste, at det havde været mere humant at skyde mig end at behandle mig som et dyr, som de har gjort i de sidste fem år,« siger Breivik ifølge NRK.

Den norske massemorder Anders Behring Breivik introducerede sig som »partisekretær i partiet Den Nordiske Stat« og forklarede onsdag formiddag, hvorfor han mener, at hans menneskerettigheder bliver krænket i Skien-fængslet, hvor han afsoner sin dom for terrorangrebene 22. juli 2011. Dørene er lukkede, så det er ikke muligt for offentligheden at følge med i, hvad han siger. Men NRK liveblogger inde fra retssalen og melder om anklager, der er så absurde, at tilhørerne nærmest griner opgivende.

Breivik anklager blandt andet Norge for at bryde med menneskerettighederne, fordi han måtte spise med plastikbestik tilbage i 2012, hvor han sad i et andet fængsel i Oslo. Her måtte han også drikke kaffe af en plastikkop, som gjorde, at kaffen blev kold. Samtidig fik han færdigretter at spise flere gange om dagen, og det er heller ikke noget, der huer massemorderen.

»Alle fra Oslo vest er enige om, at det at blive udsat for dette er værre end water boarding,« siger Breivik ifølge NRK.

Det vestlige Oslo, hvor Breivik er vokset op, er den fineste og dyreste bydel i den norske hovedstad, og terroristen mener tilsyneladende, at han har brug for bedre mad af den grund.

Ønsker nazistkone

En stor del af Breiviks anklager går på isolationsfængslingen, som betyder, at han er alene 22-24 timer i døgnet. Derfor siger han under forklaringen, at han savner en »nationalsocialistisk« besøgsven eller en »nationalsocialistisk ægtefælle«.

»Jeg bliver nægtet at opbygge en eneste relation, som er meningsfuld,« siger han.

Som et eksempel på, at han har taget mentalt skade af at være så meget alene, fremfører han en nyligt opstået kærlighed for reality-programmet Paradise Hotel.

»Jeg er begyndt at elske Paradise Hotel, noget som viser, at jeg er blevet alvorligt hjerneskadet af soningen,» siger Breivik ifølge NRK.

Der er sat tre timer af til Breiviks forklaring, hvor han læser op i et dokument med hver eneste detalje i soningsforholdene, som han mener er kritisable. Breivik afsoner i afdelingen af Skien- fængslet med den højeste sikkerhed, hvor han råder over tre celler og en isoleret gård, hvor han kan gå tur.

Undervejs i soningen har Breivik blandt andet fået adgang til fjernsyn, aviser og en playstation. Han har også fået lov til at studere statskundskab på fjernstudie på Universitetet i Oslo, hvor han har klaret sig overraskende godt.

Alligevel mener massemorderen, at forholdene, han soner under, er elendige.

»Det er åbenlyst for de fleste, at det havde været mere humant at skyde mig end at behandle mig som et dyr, som de har gjort i de sidste fem år,« siger Breivik ifølge NRK.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.