Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Breivik kritiserer fængselsforhold

Anders Behring Breivik kritiserer i et brev forholdene i isolationscellen i Ila-fængslet, som han mener er umenneskelige.

En celle i Ila-fængslet. Arkivfoto.
En celle i Ila-fængslet. Arkivfoto.

Den dømte massemorder Anders Behring Breivik har afleveret et 27-siders langt brev til den norske Kriminalomsorgen, hvori han beskriver fængselsforholdene i Ila-fængslet som nedværdigende og sadistiske. Det skriver den norske netavis VG Nett.

Anders Behring Breivik hævder, at forholdene er blevet stærkt forværret i det topsikrede Ila-fængsel, efter Oslo Tingrett i august idømte ham 21 års forvaring terrorangrebene, der juli i fjor kostede 77 mennesker livet i Oslo og på Utøya .

»Fængselstilværelsen per. 12.10.2012 opleves af mig som et fængselsregime, hvor sadisme er sat i system,« skriver Breivik ifølge VG Nett i brevet og påpeger, at isolationen bryder med den norske forfatning, den europæiske menneskerettighedskonvention og FN-konventionen mod tortur.

Breivik lister desuden i brevet en række punkter op, som han finder kritisable og umenneskelige. Blandt andet kritiserer han det topsikrede Ila-fængsel, hvor han også har siddet varetægtsfængslet under retssagen, for at ikke at lukke tilstrækkelig med dagslys ind i cellen, for at være for gammeldags og i dårlig miljømæssig stand.

Breivik beskriver, hvordan han desuden ikke har nogen social omgang i dagligdagen eller aktivitetstilbud, ligesom hans udgående post bliver stoppet og telefonopkald censureret.

»På en gennemsnitlig dag begrænser dialogen med fængselsbetjente sig til under fem minutter. Det betyder, at jeg er berøvet menneskelig kontakt i 23 timer og 55 minutter af døgnets 24 timer. Dette er meget psykisk belastende og grænser op til hvad der er muligt for en mand at tåle, før man bryder sammen,« skriver Breivik ifølge VG Nett.

Desuden er han utilfreds med, at den gummipen, han er udstyret med, ikke er god nok og forårsager smerter i hånden, at han ikke får kaffe på termoflaske, får for lidt smør til sit brød, at tv-billedet og lyden er for dårlig på fjernsynet og at han dagligt skal visiteres uden at være iklædt tøj.

Se hele listen her.

Ifølge VG Nett blev der torsdag afholdt et møde mellem Ila-fængslet og Kriminalomsorgen om sagen, men fængslet har ikke på nuværende tidspunkt ønsket at kommentere sagen i medierne.

TV: Se hvordan Breivik bor i fængslet

 

Det norske Ila fængsel og forvaringsanstalt har tidligere frigivet en video, som viser de forhold, som Anders Breivik lever under.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.