Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Breivik-efterligner arresteret i Polen

Højreekstremistisk videnskabsmand ønskede at gøre Breiviks ugerning efter i Polen. Anklagere kalder hans plan sofistikeret.

En collage af de forskellige objekter fundet hos en polsk videnskabsmand, der muligvis havde i sinde at gå i Breiviks fodspor.
En collage af de forskellige objekter fundet hos en polsk videnskabsmand, der muligvis havde i sinde at gå i Breiviks fodspor.

De polske myndigheder har arresteret en radikal nationalist, som planlagde at sprænge parlamentet i luften, mens præsidenten og premierministeren var tilstede.

Myndighederne mener desuden, at den mistænkte har forbindelse til den højreekstremistiske Anders Behring Breivik, der dræbte 77 mennesker i Norge sidste år, oplyser Reuters. Det planlagte angreb er det første af sin slags, siden Polen udgik af det kommunistiske styre for mere end 20 år siden, og det vil sandsynligvis lægge pres på de højreorienterede grupper i landet, som er imod den liberale regering.

Anklagerne fortæller, at den mistænkte, som er ansat på en landbohøjskole i Krakow, planlagde at plante fire ton sprængstof i en bil uden for parlamentet og detonere den på afstand.

På den måde havde planen en klar parallel til angrebet fra Anders Behring Breivik, som plantede en bombe i Oslo, før han tog ud til øen Utøya og skød omkring sig.

- Manden skjulte ikke sin fascination af Breivik. Det bør ikke overses, men være en advarsel og en lektie til Polen i fremtiden. Det er en ny og dramatisk oplevelse, som vi ikke tidligere har haft nogen erfaring med, sagde premierminister Donald Tusk tirsdag på et pressemøde.

Breivik købte i sin tid komponenter til sin bombe i Polen, og det var gennem en analyse af hans kontakter, der førte den polske efterretningstjeneste til den mistænkte, som havde samlet et lille arsenal af sprængstof, våben og fjernstyrede detonatorer. Anklagerne kalder hans planer for sofistikerede, specielt fordi den mistænkte brugte sin videnskabelige baggrund til at samle sprængstofferne selv.

Dekanen for landbohøjskolen i Krakow siger, at manden aldrig har givet nogen grund til mistanke.

- Vi var slet ikke klar over, at der var en person på vores skole, der var involveret i sådan noget. Der var ingen tegn på, at der var ved at ske noget udsædvanligt, siger han.

Anklager Mariusz Krason siger, at den mistænkte hævder, at han handlede på nationalistiske, anti-semitiske og fremmedfjendske motiver.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.