Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.
Lige nu

Breivik-domsmand erklæret inhabil efter Facebook-kommentar

Lægdommer i Breivik-sagen er netop bleveterklæret inhabil efter Facebook-udtalelser om Anders Breivik.

Breivik er iklædt præcis samme tøj som i går - mørkt jakkesæt og guldslips.
Breivik er iklædt præcis samme tøj som i går - mørkt jakkesæt og guldslips.

OSLO: Oslo Tingrett begyndte andendagen af sagen mod Anders Behring Breivik med, at dommerne trak sig tilbage.

Den 33-årige terrortiltalte var allerede ført ind i retten, havde udført sin højreekstreme hilsen for kameraerne endnu en gang, og havde i flere minutter stået og betragtet tilhørerne. Med sig havde han det dokument, som han - via sin forsvarer - har ytret ønske om at få lov til at læse op, når han tirsdag skal afgive forklaring.

Men et problem med en af lægdommerne tog opmærksomheden. Det er kommet frem, at en af lægdommerne på et norsk medies Facebook-profil ytrede sig om Anders Behring Breivik dagen efter angrebene sidste sommer.

- Dødsstraf er det eneste retfærdige i denne sag, skulle lægdommeren have skrevet. Ifølge retsformand Wenche Elisabeth Arntzen har lægdommeren erkendt, at han er kommet med den pågældende ytring, og retten trak sig derfor tilbage for at vurdere, hvorvidt han kan fortsætte i lægdommer-hvervet, eller om den lægdommer-suppleant, der har fulgt sagen siden i går, skal træde i stedet.

Både anklagere, forsvarere og bistandsadvokaterne i sagen gav deres holdning til kende, inden dommerne trak sig tilbage. Samtlige pegede på, at lægdommeren er inhabil og derfor burde erstattes.

I sin kendelse lagde dommer Wenche Elizabeth Arntzener til grund, at mange havde stærke reaktioner efter den 22. juli. Men lægdommeren burde have oplyst, at han havde udtalt sig om sagen. Det er lægdommerne blevet spurgt om flere gange. Lægdommeren er erklæret inhabil. Han erstattes med en suppleant.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.